Vijesti 10.11.2015.

Profesori uz dekana Nenada Kecmanovića

ČITANJE: 2 minute
nenad-kecmanovic

Grupa profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci podržala je danas Nenada Kecmanovića kao legitimnog i legalnog dekana ovog fakulteta.

“Želimo da izrazimo punu podršku Kecmanoviću i osudimo neodgovorne medijske napise i istupe, posebno dok se čeka konačna odluka iz rektorata Univerziteta u Banjaluci o njegovom statusu”, navodi se u pismu profesora Fakulteta političkih nauka koje je dostavljeno medijima.

Profesori navode da, time što podržavaju Kecmanovića, ne krše Zakon o visokom obrazovanju.

U pismu se ističe da je Senat Univerziteta u Banjaluci raspisao konkurs za izbor dekana, čiji ishod profesori čekaju, te da će se na osnovu njega moći zaključiti da li su ispunjeni uslovi za produžetak angažmana Kecmanovića.

“Optužujući Kecmanovića da svojevoljno i protivzakonito obavlja dužnost dekana Fakulteta političkih nauka, uz, tobože, nečiju političku zaštitu i naš kukavički i podanički pristanak, određeni medijski krugovi ne samo da nisu provjerili istinitost svojih izvora već su se direktno stavili u službu onih pojedinaca i grupa koje svakodnevno urušavaju društvene ustanove”, dodaje se u pismu.

Profesori napominju da je rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić uputio zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske za autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju i da će po njegovom dobijanju i okončanju konkursa donijeti odluku o daljem angažmanu Kecmanovića.

U pismu se podsjeća da je Kecmanović osnovao Fakultet političkih nauka prije šest godina, obezbijedio prostorne i tehničke uslove za rad, kadrovski ga kompletirao, te osnovao Institut za društvena istraživanja.

Od 44 nastavnika i saradnika u kolektivu Fakulteta političkih nauka, pismo je potpisalo njih 28.

Pojedini mediji ranije su objavili da je Kecmanović mimo zakona na funkciji dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

(Agencije)