Svijet 07.10.2022.

Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za mir

ČITANJE: 2 minute

Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeljena je aktivisti iz Bjelorusije Alešu Beljackom, ruskoj organizaciji za ljudska prava “Memorijal” i ukrajinskoj organizaciji “Centar za civilne slobode”, odlučio je norveški Nobelov komitet.

U obrazloženju se navodi da ovogodišnji laureati predstavljaju civilno društvo u svojim zemljama.

“Oni su mnogo godina promovisali pravo da se kritikuje vlast i štitili osnovna prava građana”, navodi se u obrazloženju Norveškog komiteta.

Ističe se da su oni pružili i izvanredan napor kako bi zabilježili ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu moći.

“Zajedno, oni demonstriraju značaj civilnog društva za mir i demokratiju”, kaže se u obrazloženju.

Predsjedavajuća Komitetu Berit Reis Andersen rekla je da su laureati “šampioni ljudskih prava, demokratije i mirnog suživota” u Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini.

Smatra se da su dobitnici nagrade odali počast Nobelovoj viziji mira i bratstva među nacijama.

Šezdesetogodišnji Aleš Beljacki je osnivač bjeloruskog Centra za ljudska prava Vesna, koji je osnovan 1996. godine, kao odgovor na brutalno gašenje uličnih protesta od strane Aleksandra Lukašenka.

“Beljaki je posvetio svoj život promociji demokratije i mirnom razvoju u svojoj domovini”, naveo je Komitet.

Prvi put je uhapšen i stavljen iza rešetaka od 2011. do 2014. godine zbog izbegavanja plaćanja poreza, krivično djelo koje je uvijek negirao. Ponovo je priveden 2020. nakon masovnih protesta zbog, kako su tvrdili opozicija i nezavisni posmatrači, krađe izbora zahvaljujući kojima je Lukašenkoostao na vlasti.

Ukrajinski centar za civilne slobode, jedna je od vodećih ukrajinskih organizacija za ljudska prava. Osnovana je 2007. godine, kada su predstavnici organizacija bivših zemalja SSSR odlučili da formiraju prekogranični centar za podršku u Kijevu.

Ruska organizacija za ljudska prava “Memorijal” zatvorena je ranije ove godine. Ta organizacija je više od 30 godina radila na razotkrivanju priča miliona nevinih ljudi koji su pogubljeni, zarobljeni ili procesuirani tokom sovjetske ere.

(N.M.)