Magazin 06.01.2020.

PROGLAŠENI POBJEDNICI ZLATNIH GLOBUSA Najbolji glumci, reditelji, filmovi i TV ostvarenja

ČITANJE: 3 minute

Sezona nagrada je zvanično stigla, sinoć su proglašeni dobitnici Zlatnih globusa za 2020. godinu i dok su mnogi očekivali pojedina imena i naslove koji su odnijeli pobjedu, druga su donekle stigla kao iznenađenje.

Od Kventina Tarantina do Fibi Valer-Bridž, u Holivudu su se okupile brojne slavne ličnosti na ceremoniji koja je izdvojila najznačajnije glumce, reditelje, filmove i TV ostvarenja u minuloj godini.

Što se tiče filmova, u kategoriji najbolje drame pobjedu je odneo “1917”, a u konkurenciji su bili i hvaljeni “Ajrišmen” (The Irishman), pa i djelo koje je od kada je ugledalo svjetlost prigrabilo pohvale kako gledalaca, tako i vrsnih kritičara – “Džoker” (Joker), kao i “Meridž stori” (Marriage Story) i “Dvojica papa” (The two popes).

Titulu najbolje glumice u istoimenoj kategoriji ponela je Rene Zalvinger za ulogu Džudi, a za nagradu su se borile i Sintija Erivo, Skarlet Džohanson, Serše Ronan i Šarliz Teron.

Istovremeno, za najboljeg glumca u drami izabran je Hoakin Finiks čiji je performans u “Džokeru” sve ostavio bez daha. Valja pomenuti da su nominovani bili i Kristijan Bejl, Antonio Banderas, Adam Drajver i Džonatan Prajs.

Što se tiče filmskog ostvarenja u kategoriji mjuzikla ili komedije, pobjedu je odnio “Jednom davno u Holivudu” (Once upon a time in Hollywood). Titulu najbolje glumice u istoj kategoriji ponijela je Avkafina, a glumca Taron Egerton.

Za najbolju sporednu glumicu izabrana je Laura Dern, dok je Bred Pit izabran u istoimenoj kategoriji za muškarce. Za najboljeg režisera proglašen je Sam Mendes koji je i zaslužan za najbolju dramu – “1917”.

Titulu najboljeg filmskog ostvarenja na jeziku koji nije engleski odnio je “Parazit” (Parasite), a zvanično najbolji animirani film “Izgubljena karika” (Missing Link). Scenario koji je odnio pobjedu je napisao Kventin Tarantino za “Jednom davno u Holivudu” (Once upon a time in Hollywood).

Nagrade su odnijeli i Hildur Gunadotir za muziku koja je pratila film “Džoker” (Joker), pjesma “Voljeću sebe ponovo” (I'm Gonna Love Me Again) iz “Roketmena” (Rocketman) – Elton Džon, Berni Topin.

Što se tiče serija, za najbolju dramu odabrana je “Nasljedstvo” (Succession), za glumicu Olivija Kolman za “Krunu” (The Crown), a najbolji glumc Brajan Koks iz pomenute drame koja je ponijela nagradu. U pogledu mjuzikla ili komedije, za najbolju seriju izglasana je “Vreća buva” (Fleabag), za glumicu Fibi Voler-Bridž za ulogu u toj seriji, a za najboljeg glumca u toj kategoriji proglašen je Rami Jusef za performans u “Rami”.

Za najbolju mini-seriju ili TV film izabran je “Černobilj” (Chernobyl), a za najbolju glumu u toj kategoriji nagrađeni su Mišel Vilijams (Fosse/Verdon) i Rasel Krou (The Loudest Voice). Što se tiče najbolje sporedne uloge, nagrade su ponijeli Patrisija Arket (The Act) i Stelan Skarsgord (Chernobyl), piše Indepentent.

(Srpskainfo)