Vijesti 05.02.2017.

Proglasiti 7. februar danom žalosti u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednik Skupštine Grada Banjaluka Milan Milaković podnijeće iduće sedmice gradskom parlamentu inicijativu da se danom žalosti na području grada proglasi 7. februar, dan kada su 1942. godine ustaše poklale oko 2.300 Srba, među kojima 551 dijete, u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

“Inicijativu predlažemo imajući u vidu da tog dana građani Banjaluke treba da izraze počast svim žrtvama ovog pokolja, koji se ne smije zaboraviti”, izjavio je Srni Milaković, koji je danas pristustvovao parastosu u banjalučkom naselju Drakulić, gdje se obilježava 75 godina od ustaškog pokolja.

Svake prve nedjelje u februaru služi se parastos i zaupokojena liturgija u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, a prvi parastos ovim žrtvama služio je NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem 1991. godine u Banjaluci.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima. Pobijeni su uglavnom svi Srbi koji su se tog jutra zatekli kod svojih kuća.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

(Agencije)