Magazin 13.05.2016.

Prognoza za Balkan: Čeka nas vrelo i sušno ljeto!

ČITANJE: 1 minuta
balkan
Prema prvim prognozama meteorologa, pred nama je još jedno suvo i toplo ljeto.

Dok vas nerviraju prol.ećne kiše i promenljivo vrijeme, samo pomislite na još jedno vrelo i izuzetno suvo ljeto koje je pred nama. Sajt accuweather.com objavio je dugoročnu prognozu za čitav Balkan i prema prvim procjenama pred nama je još jedno dugo, pretoplo ljeto.

Topao talas na Balkan stiže iz Italije, a kiše skoro da nema u julu i avgustu.

“Topao talas koji stiže na jug Balkana može doneti najtoplije ljeto do sada “, rekao je meteorolog Alan Repert za accuweather.com.

Izuzetno visoke temperature zahvatiće sjevernu Italiju, Rumuniju, Moldaviju, Mađarsku i Slovačku, BiH, Srbiju, a krajem jula i početkom avgusta, topao talas širiće se dalje na sjever.

Velika suša zahvatiće južni Balkan,a veoma visoke temperature pogodiće i Grčku.

Zbog ekstremno visokih temperatura, zavladaće velika suša, a u predjelima koji imaju problema sa dovodom vode, biće i njene nestašice. Prinos usjeva će značajno biti umanjen, a postoji i velika opasnost od požara.

“Ovo će biti druga godina zaredom sa vrelim ljetom koje će s vremena na vrijeme biti nepodnošljivo. Ljudi moraju mnogo da povedu računa o sebi, da pripaze na starije i djecu, i da piju mnogo vode, i naravno, ne izlaze na sunce u kritičnim periodima”, dodao je meteorolog.

(Telegraf)