Region 01.04.2023.

PROGNOZA ZA CRNU GORU Najavljene padavine, neki očekuju da neće doći do promjena prilika

ČITANJE: 4 minute

Vremenska prognoza u Crnoj Gori za sutra najavljuje padavina, a upravo mnogi građani ovu činjenicu koriste i da opišu svoja očekivanja za drugi krug predsjedničkih izbora. Ipak, ima i onih koji kažu da se nadaju da neće doći do promjene (vremenskih) prilika.

(Od našeg reportera iz Podgorice)

Istorijski izbori, prekretnica, odsudna bitka… Samo su neki od opisa koji mnogi koriste za sutrašnji drugi krug predsjedničkih izbora. Mladi političar i ekonomista, koji se na javnoj sceni pojavio u Vladi Zdravka Krivokapića, Jakov Milatović izlazi na megdan najdugovječnijem vladaru u demokratskoj Evropi i aktuelnom predsjedniku Crne Gore Mili Đukanoviću.

Dok veliki broj njih očekuje pad Mila Đukanovića, ima i onih koji u taj pad vjeruju, ali su oprezni s obzirom na njegovo ogromno političko iskustvo i poluge moći koje drži. S druge strane, neki u ličnosti aktuelnog predsjednika vide “oca nacije” ili “garant opstanka” Crne Gore.

Bilo kako bilo, sve će se znati sutra oko 22 časa kada se mogu očekivati prvi preliminarni rezultati sa birališta.

Novinar Banjaluka.net Aleksandar Stojanović nalazi se u Crnoj Gori, a sada nam donosi mali dio atmosfere dan uoči predsjedničkih izbora. Kako kaže, na ulicama Podgorice već je primjetan veliki broj Roma, ljudi iz Italije i Luksemburga, a sve su to birači iz dijaspore na koje Đukanović računa.

„Vrijeme je da ode“

Ipak, u razgovoru sa građanima na ulicama Podgorice, dominantno je mišljenje da je vrijeme za promjene. Generacije su stasale, a da nisu znale za drugog lidera sem Mila Đukanovića. Među mladima zato dominira stav da će glasati za Jakova Milatovića.

– Vrijeme je da ode. Rođen sam u vrijeme kad je Đukanović bio na vlasti, sada sam već završio fakultet, on je još tu – rekao je stanovnik Podgorice Đorđe Ćirović.

Mnogi koriste upravo i najavljenu vremensku prognozu, koja za sutra u Crnoj Gori predviđa jake padavine.

– Vidite da i prognoza najavljuje padavine i osvježenje, a u ponedeljak ponovo sunce. Nadamo se da će biti tako – kaže kroz šalu grupa mladih koju smo zatekli u kafiću.

Oni nešto stariji su ipak oprezniji, pa kažu da „naučeni ranijim iskustvima, ne mogu sa sigurnošću da tvrde da se Đukanoviću bliži kraj“.

– Puno puta je bio blizu kraja, ali uvijek je izvlačio nekog aduta. Nadam se, vjerujem da je njegovo prošlo, ali sačekajmo sutra. Svakako, glasaću za Jakova – kaže Mira Nikolić.

FOTO: Banjaluka.net

„Što je dobro, ne treba mijenjati“

Đukanović je na vlasti više od 30 godina s razlogom. Znao je kako da dopre do birača, a nacionalnim temama vješto je baratao i koristio ih u svoju korist. Tako je i danas veliki broj njih koji misle da je „država Crna Gora ugrožena“ i da „jedino Đukanović ima snagu i znanje da je sačuva“.

– S Milom smo dobili u državu, neka je on i sačuva – kratko nam je poručio jedan od stanovnika Podgorice.

U njegovoj kampanji dominantan je narativ da samo „on i DPS mogu vratiti Crnu Goru na evropski put“, a tu činjenicu navodi i student Marko Lukovac.

– Za vrijeme Đukanovića ušli smo u NATO i napredovali smo ka EU. On svojim znanjem i iskustvom jedini može da nas zadrži na tom putu, sačuva Crnu Goru od mnogih nasrtaja i, nadam se, za pet godina i da nas uvede u EU – kaže ovaj student.

FOTO: Banjaluka.net

Šta kaže struka?

Jedno su želje, a drugo realne posljedice. Među analitičarima i poznavaocima prilika više šanse se daje Milatoviću. Ipak, upozoravaju da je Đukanović najiskusniji politički igrač na Balkanu i upozoravaju da on ima svoje adute.

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović za Banjaluka.net ističe da njihova istraživanja pokazuju da ne bi trebalo da bude neizvesnosti u drugom krugu.

– Ono što može donekle da promeni brojke, ali ne i sam ishod jesu džepovi koje pominje Đukanović. Nijedan glas onih koji su glasali u prvom krugu za Mandića, Bečića i Danilovića neće u drugom krugu otići Đukanoviću – kaže on.

Smatra da aktuelnom predsjedniku odgovara da dio tih glasača ne izađe na izbore, te da će se on boriti za dijalsporu koja bi trebala da dođe.

FOTO: Arhiva

– Iako je Đukanović imao prednost od šest odsto u prvom krugu, on može da računa na još tri odsto glasova Draginje Vuksanović Stanković. S druge strane, Milatović može da računa na 30 odsto svojih glasova i 30 odsto ostalih kandidata koji su mu pružili podršku. Tako da, to je velika razlika i ne vjerujem da Đukanović ima toliki bazen glasova ni u Rožajama, ni u Luksemburgu da može da to nadoknadi – rekao je Vukadinović.

(Aleksandar Stojanović)