Vijesti 28.05.2020.

PROGNOZE STRUČNJAKA: Virus korona vjerovatno stiže po završetku ljeta

ČITANJE: 1 minuta

Korona virus će se ponovo pojaviti kada se završi ljeto gotovo da su sigurni stručnjaci za zarazne bolesti, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija. 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko mjeseci korona virus mogao da izgleda.

Dok još uvijek živimo u vrijeme prvog talasa pandemije, a slučajevi i dalje rastu, infekcije bi mogle naglo i značajno da skoče bilo kada, prenio je CNN.

– Možda dođe do drugog talasa na ovaj način – rekao je Majk Rajan, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak.

Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva.

Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radimo.

U scenariju drugog vrhunca, slučajevi korona virusa pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, vjerovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.

U drugom talasu, infekcije se mogu postepeno razvijati i pogoditi različite regione svijeta u različito vrijeme.

Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen korona virusom mnogo veći broj ljudi u isto vrijeme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi CNN.

(Agencije)