PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine.

U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije teorijska nastava, a zatim i praktičan rad sa mentorima u IT kompanijama iz RS, gdje će raditi na konkretnim zadacima.

Cilj projekta je da bar 20 odsto ovih ljudi pronađe posao u IT kompanijama po okončanju obuke.

Većina njih školovala se za neku oblast društvenih nauka, poput ekonomije ili sociologije, ali sada će posao pokušati da nađu uz pomoć zanimanja budućnosti.

Resorni ministar u Vladi RS Srđan Rajčević pozdravio je polaznike obuke, te istakao da mu je zadovoljstvo što se počinje sa praktičnim dijelom ovog programa i pilot projekta u RS.

– Nadam se da ćemo dobiti zadovoljavajući stepen realizacije, da će neki uspjeti da se zaposle kod partnerskih IKT kompanija. Cilj Vlade sa pokretanjem ovog programa jeste da probamo da dio nezaposlenih usmjerimo u IT. Zavisno od uspjeha ove obuke, nastojaćemo da povećano kvote i da sljedeće godine imamo više kandidata i da rasteretimo i Zavod za zapošljavanje, koji je jedan pd partnera ovog projekta. Od toga će i država imati indirektnu korist kroz poreze, a i poslodavci da dobiju kvalifikovanu radnu snagu. A potrebni su nam visokoobrazovani kadrovi koji znaju značaj IKT vještina i sposobni su da preuzmu te poslove sutrašnjice i da krenemo putem ekonomije znanja, koja je budućnost – rekao je Rajčević.

Vlada RS je, podsjeća za ovaj program izdvojila 300.000 KM, dok Zavod za zapošljavanje učestvuje sa još 200.000 KM.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić podsjetio je da će obuka trajati 412 sati, od čega je 240 sati teorijske obuke, te 12 časova obuke iz vještina projekt menadžmenta i timskog rada, da se polaznici upoznaju s tim kako se provodi dobijeni zadatak u formi projekta i kako se sarađuje u timu da se odgovori na zadatak. Predviđeno je i 160 sati rada praktičnog u kompanijama uz mentora.

Gordana Latinović, zamjenik direktora za Zavoda za zapošljavanje RS, ističe da analize pokazuju da postoji evidentan nedostatak kadrova u ovoj oblasti.

– Zato i podržavamo ove aktivnosti i ovaj program da se mladi stručno osposobe za potrebe tržišta rada i da mladi ostanu na području Srpske – kaže Latinović.

U ovom projektu učestvuje 25 partnerskih kompanija iz regije Banjaluke.

(Srpskainfo)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju