PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine.

U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije teorijska nastava, a zatim i praktičan rad sa mentorima u IT kompanijama iz RS, gdje će raditi na konkretnim zadacima.

Cilj projekta je da bar 20 odsto ovih ljudi pronađe posao u IT kompanijama po okončanju obuke.

Većina njih školovala se za neku oblast društvenih nauka, poput ekonomije ili sociologije, ali sada će posao pokušati da nađu uz pomoć zanimanja budućnosti.

Resorni ministar u Vladi RS Srđan Rajčević pozdravio je polaznike obuke, te istakao da mu je zadovoljstvo što se počinje sa praktičnim dijelom ovog programa i pilot projekta u RS.

– Nadam se da ćemo dobiti zadovoljavajući stepen realizacije, da će neki uspjeti da se zaposle kod partnerskih IKT kompanija. Cilj Vlade sa pokretanjem ovog programa jeste da probamo da dio nezaposlenih usmjerimo u IT. Zavisno od uspjeha ove obuke, nastojaćemo da povećano kvote i da sljedeće godine imamo više kandidata i da rasteretimo i Zavod za zapošljavanje, koji je jedan pd partnera ovog projekta. Od toga će i država imati indirektnu korist kroz poreze, a i poslodavci da dobiju kvalifikovanu radnu snagu. A potrebni su nam visokoobrazovani kadrovi koji znaju značaj IKT vještina i sposobni su da preuzmu te poslove sutrašnjice i da krenemo putem ekonomije znanja, koja je budućnost – rekao je Rajčević.

Vlada RS je, podsjeća za ovaj program izdvojila 300.000 KM, dok Zavod za zapošljavanje učestvuje sa još 200.000 KM.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić podsjetio je da će obuka trajati 412 sati, od čega je 240 sati teorijske obuke, te 12 časova obuke iz vještina projekt menadžmenta i timskog rada, da se polaznici upoznaju s tim kako se provodi dobijeni zadatak u formi projekta i kako se sarađuje u timu da se odgovori na zadatak. Predviđeno je i 160 sati rada praktičnog u kompanijama uz mentora.

Gordana Latinović, zamjenik direktora za Zavoda za zapošljavanje RS, ističe da analize pokazuju da postoji evidentan nedostatak kadrova u ovoj oblasti.

– Zato i podržavamo ove aktivnosti i ovaj program da se mladi stručno osposobe za potrebe tržišta rada i da mladi ostanu na području Srpske – kaže Latinović.

U ovom projektu učestvuje 25 partnerskih kompanija iz regije Banjaluke.

(Srpskainfo)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave