Biznis 28.04.2016.

Programere čeka posao

ČITANJE: 2 minute
rs-programeri_620x0
U ovom momentu programer je jedno od najplaćenijih zanimanja. Ali ne treba zaboraviti da je riječ o složenim znanjima i oblasti koji napreduju i doslovno na dnevnoj bazi u svijetu, pa je neophodno stalno usavršavanje. Zato samo najuporniji ostvare i odlične angažmane.

Na pitanje da li je u današnje vrijeme, kada se i svi ostali ogranci u privredi i nauci sve više oslanjaju na internet, privilegija biti IT stručnjak, naš sagovornik, Dejan Japundža (28), diplomirani elektrotehničar računara, zaposlen kao projektant-programer u jednoj od banjalučkih banaka sa odlučnošću odgovara:

– Da! Posle završetka Elektrotehničke srednje škole nisam se uošte dvoumio koji ću fakultet da upišem. I pre sam bio privržen IT tehnologijama i vjerovao sam još tada da će internet komunikacija zavladati svijetom. Nije bilo lako, fakultet je bio izuzetno težak, ali nisam se predavao, postavio sam to sebi kao izazov. Zaposlio sam se već sa 23 godine, što dodatno govori u prilog tome koliko je potražnja za ovim pozivom.

U Inovacionom centru Banjaluka ističu da su samo u prošloj godini registrovane četiri nove IT firme, dok trenutno šest timova radi na razvoju ideja iz oblasti informacionih tehnologija.

– IT sektor je trenutno jedan od najbrže rastućih sektora u svijetu, što se preslikava i na tržište BiH. Kvalitet radne snage, radna kultura, znanje stranih jezika, samo su neki od faktora koji tržište BiH čine privlačnim za inostrane IT firme – rekao je za “Novosti” direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić.

Istraživanjem koje je ICBL sproveo početkom 2015. godine o potrebama IT preduzeća za obukama došlo se do podatka da čak 90 odsto IT preduzeća ima stalno otvorene konkurse za prijem novih radnika i da na tržištu BiH postoji nedostatak radne snage u ovoj oblasti.

– Kao odgovor na taj problem u posljednjih godinu dana svjedoci smo pojave raznovrsnih programa obuke koji za cilj imaju podizanja kapaciteta postojećih zaposlenih u IT sektoru kao i prekvalifikaciju osoba kako bi stekle minimum znanja za zapošljavanje u IT firmama. I ICBL je u tu svrhu započeo program neformalne edukacije pod nazivom “Akademi”, a ideja je da ljudima koji imaju završene tehnološke fakultete (koji nisu vezani za informacione tehnologije) ili srednju školu, a poseduju dobru matematičku osnovu, omogućimo prekvalifikaciju odnosno sticanje znanja koja će im omogućiti zapošljavanje u IT preduzećima – kaže Gverić.

(Novosti)