Biznis 24.12.2015.

Proizvođači električne energije: Neprihvatljivo da se mali proizvođači uvode u sistem balansiranja

ČITANJE: 1 minuta
DALEKOVOD
Proizvođači električne energije iz obnovljive energije u Republici Srpskoj na sastanku održanom u Banjaluci zauzeli su jedinstven stav da je neprihvatljivo da se mali proizvođaći električne energije uvode u sistem balansiranja električne energije, odnosno da dostavljaju na dnevnoj bazi procjenu proizvodnje Nezavisnom operateru sistema jer je to potpuno besmisleno iz više razloga.

-Ne postoji tehnička mogućnost da proizvođači mogu unaprijed približno tačno procijeniti dnevnu proizvodnju jer male hidroelektrane nemaju akumulaciju već su protočne, što znači da proizvodnja ima velike dnevne oscilacije.

-Praksa da mali proizvođači dostavljaju dnevne procjene nije uvedena ni u jednoj drugoj Evropskoj državi pa je potpuno nejasno zašto to traže Nezavisni operator sistema na nivou Republike Srpske i BiH.

-Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora trenutno je u Republici Srpskoj je veoma mala, odnosno, zanemariva u odnosu na ukupnu proizvodnju tako da je male proizvođače potrebno isključiti iz sistema balansiranja. Taj procenat biće dodatno umanjen zbog najavljenog puštanja u rad TE Stanari.

-Potpuno je neprihvatljiv i prijedlog da se malim proizvođačima električne energije naplaćuju penali na osnovu razlike procjenjene i proizvedene električne energije.

-Mali proizvođači električne pozivaju Vladu Republike Srpske da se uključi u rješavanje ovog problema jer ukoliko se uvedu u sistem balansiranja to će predstavljati značajan trošak koji će investicije u obnovljive izvore električne energije učiniti dodatno neatraktivnim i neisplativim.

-Takođe, mali proizvođači električne energije smatraju da ih treba rasteretiti nepotrebnih administrativnih troškova koje im nameću nadležne istitucije koje male hidroelektrane potpuno isto tretiraju kao i velike sisteme, hidroelektrane i termoelektrane.

(PR)