Magazin 31.08.2015.

Proizvodi za koje mislite da su zdravi, a zapravo nisu

ČITANJE: 2 minute
sapun

Za neke proizvode ste ubijeđeni da poboljšavaju zdravlje pa ih zato svakodnevno i koristite. Međutim, ako ih nepravilno koristite, oni mogu imati i suprotan efekat. Antibakterijski sapun, sunđeri za tuširanje, štapići za uši itd. na vašoj koži mogu ostaviti alergije, infekcije ili još gore zdravstvene probleme.

Sunđer za tuširanje. Možda je on vrlo koristan, ali nikako ne bi trebalo da ga držite po raznim ćoškovima toaleta, kao što jeste i najčešći slučaj. Ta mjesta su savršeno leglo skupljanja bakterija i gljivica, koje kasnije na našoj koži ostavljaju neprijatne posledice. Ubuduće, držite ga na hladnom i suvom mjestu.

Pamučni štapići za uši. Mišljenja su podijeljena, ali ovaj put ćemo uzeti u obzir stav ljekara koji objašnjavaju da štapiće ipak ne treba koristiti. Oni samo dublje guraju vosak u našim ušima. Dovoljno je da sa ušne školjke prstima uklonite prljavštinu, a sam ušni kanal ne dirajte, jer ga sam vosak štiti.

Antibakterijski sapun. Prije deset godina američki epidermolozi su radili eksperiment u mnogim domovima, koristeći baš ovaj sapun. Ispostavilo se da nije bilo nikakve razlike između onih koji su ih koristili ili nisu. Svi su podjednako bili mamci bolesti i bakterija. Stoga, koristite običan (glicerinski/biljni) sapun i vodu.

Plišane igračke. Kada pomislite na njih, vjerovatno ste svima i Bogu zahvalni što postoje, jer ne biste mogli da trpite konstantan dječiji plač, ali nemojte se više radovati. To su zapravo staništa grinja i prašine, od kojih djeca, a i odrasli, vrlo lako mogu zadobiti alergije. Ne, rješenje nije da ih ne kupujete, već da ih dobro čuvate. Možete preko noći da ih odložite u plastičnu kesu, kao i svaki put kada se djeca ne igraju sa njima.

(Srbija Danas)