Biznis 04.02.2021.

PROIZVODNJA KREĆE PO OKONČANJU STEČAJA: Fructa trade otkupio višemilionska potraživanja u Fabrici cijevi Unis

ČITANJE: 2 minute

Trgovački lanac Fructa trade iz Dervente otkupio je višemilionska potraživanja u Fabrici cijevi Unis u toj opštini, a plan je da po okončanju stečaja u nekadašnjem posavskom gigantu ponovo pokrene proizvodnju, potvrdio je za Glas Srpske vlasnik Fructe Duško Reljić

On je pojasnio da su otkupili ukupno 31 milion KM priznatih potraživanja kompanije Heta.

– Sada smo jedan od daleko najvećih povjerilaca u Unisu. Kada stečajni postupak bude završen i kada uđemo u preduzeće, vidjećemo u kakvom je stanju oprema i napraviti dobru analizu da vidimo da li ćemo nastaviti djelatnost kojom se ovo preduzeće ranije bavilo ili ćemo pokrenuti neku drugu proizvodnju – rekao je Reljić.

Dodao je da ovaj trgovački lanac vodi računa i nigdje ništa ne kupuje, a da ne namjerava tu da pokrene proizvodnju.

Istakao je da će ukoliko se u Unisu nastavi proizvodnja cijevi  posao biti ponuđen bivšim radnicima.

Dodao je da je sve što se tiče stečaja u rukama stečajnog upravnika i sudija te da će se svi oni kojima Unis duguje namirivati kako je zakonom propisano i da Fructa trade, koji je samo kupio potraživanja, nema ništa s tim. Reljić je rekao da pregovara i sa drugim velikim povjeriocima u Unisu.

Stečajni upravnik Unisa Lazo Đurđević rekao je za Glas Srpske da nastoje da riješe imovinsko-pravne odnose u Unisu te da na proljeće očekuju sjednicu Skupštine povjerilaca.

Stečaj u Unisu otvoren je 17. decembra 2019. godine. Problemi u tom preduzeću traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 mil KM. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Pokretna imovina Unisa vrijedna 730.667 KM ponuđena je na prodaju s ciljem obezbjeđenja novca za vođenje stečajnog postupka. Na dobošu su, između ostalog, vozila i pogonska oprema, a usmeno javno nadmetanje, za koje su se do sada, prema riječima Laze Đurđevića, prijavila samo dva kupca, zakazano je za sutra u 12 časova.

(N.S)