Biznis 10.05.2019.

PROIZVODNJA VOĆA I POVRĆA: Radionica o biznis planovima i klasterima u poljoprivredi

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je danas održana radionica o realizaciji biznis planova i formiranju klastera u poljoprivredi, čiji je cilj pružanje podrške razvoju i angažovanju malih proizvođača.

Milovan Ćućić iz resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekao je da je u okviru današnje radionice predstavljen i odobren poslovni plan “Unapređenje proizvodnje voća i povrća” poslovnog lidera “Sunčani brijeg” iz Banjaluke.

“Plan nam je i da krenemo sa aktivnostima u vezi sa formiranjem radne grupe u inicijalnoj fazi formiranja klastera za područnu jedinicu Banjaluka. Ovo su projektne aktivnosti u okviru Programa razvoja ruralne konkurentnosti /RCDP/, projekta koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za ruralni razvoj /IFAD/”, rekao je Ćućić novinarima.

Ćućić je naveo da je cilj projekta formiranje klastera kroz uvezivanje malih proizvođača i otkupljivača, pri čemu su direktni korisnici sredstava proizvođači iz grupe siromašnog ruralnog stanovništva, sa prihodom ispod 500 KM po članu porodice.

Menadžer Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima Dragan Vučković rekao je da je današnji skup jedna od radionica organizovanih širom Republike Srpske, a koje se odnose na realizaciju biznis planova i razvoja klastera u poljoprivredi.

“Imamo dvije komponente projekta – direktna pomoć poljoprivrednicima, koji su u vezi sa otkupljivačima, i imamo oko 20 kandidovanih biznis planova. Udruženja i zadruge imaju pravo na podršku za nabavku opreme koja im je potrebna za organizovanje proizvodnje, sakupljanje i čuvanje i plasman proizoda. Privatna preduzeća, koja učestvuju kao lideri, imaju pravo na podršku u sertifikaciji i standardizovanju proizvoda, savjetodavnom radu i marketingu”, rekao je Vučković.

Vučković je rekao da je cjelokupan program sastavljen iz dva projektna ciklusa u trajanju od po pet godine, navodeći da je ovo prvi cilus koji traje do 2022. godine, a najviše se odnosi na formiranje klastera koji bi trebalo da preuzmu značajnu ulogu u proizvodnji i određivanju tržišta.

(Srna)