PROIZVODNJA VOĆA I POVRĆA: Radionica o biznis planovima i klasterima u poljoprivredi

voce i povrce

U Banjaluci je danas održana radionica o realizaciji biznis planova i formiranju klastera u poljoprivredi, čiji je cilj pružanje podrške razvoju i angažovanju malih proizvođača.

Milovan Ćućić iz resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekao je da je u okviru današnje radionice predstavljen i odobren poslovni plan “Unapređenje proizvodnje voća i povrća” poslovnog lidera “Sunčani brijeg” iz Banjaluke.

“Plan nam je i da krenemo sa aktivnostima u vezi sa formiranjem radne grupe u inicijalnoj fazi formiranja klastera za područnu jedinicu Banjaluka. Ovo su projektne aktivnosti u okviru Programa razvoja ruralne konkurentnosti /RCDP/, projekta koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za ruralni razvoj /IFAD/”, rekao je Ćućić novinarima.

Ćućić je naveo da je cilj projekta formiranje klastera kroz uvezivanje malih proizvođača i otkupljivača, pri čemu su direktni korisnici sredstava proizvođači iz grupe siromašnog ruralnog stanovništva, sa prihodom ispod 500 KM po članu porodice.

Menadžer Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima Dragan Vučković rekao je da je današnji skup jedna od radionica organizovanih širom Republike Srpske, a koje se odnose na realizaciju biznis planova i razvoja klastera u poljoprivredi.

“Imamo dvije komponente projekta – direktna pomoć poljoprivrednicima, koji su u vezi sa otkupljivačima, i imamo oko 20 kandidovanih biznis planova. Udruženja i zadruge imaju pravo na podršku za nabavku opreme koja im je potrebna za organizovanje proizvodnje, sakupljanje i čuvanje i plasman proizoda. Privatna preduzeća, koja učestvuju kao lideri, imaju pravo na podršku u sertifikaciji i standardizovanju proizvoda, savjetodavnom radu i marketingu”, rekao je Vučković.

Vučković je rekao da je cjelokupan program sastavljen iz dva projektna ciklusa u trajanju od po pet godine, navodeći da je ovo prvi cilus koji traje do 2022. godine, a najviše se odnosi na formiranje klastera koji bi trebalo da preuzmu značajnu ulogu u proizvodnji i određivanju tržišta.

(Srna)

 

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen