PROIZVODNJA VOĆA I POVRĆA: Radionica o biznis planovima i klasterima u poljoprivredi

voce i povrce

U Banjaluci je danas održana radionica o realizaciji biznis planova i formiranju klastera u poljoprivredi, čiji je cilj pružanje podrške razvoju i angažovanju malih proizvođača.

Milovan Ćućić iz resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekao je da je u okviru današnje radionice predstavljen i odobren poslovni plan “Unapređenje proizvodnje voća i povrća” poslovnog lidera “Sunčani brijeg” iz Banjaluke.

“Plan nam je i da krenemo sa aktivnostima u vezi sa formiranjem radne grupe u inicijalnoj fazi formiranja klastera za područnu jedinicu Banjaluka. Ovo su projektne aktivnosti u okviru Programa razvoja ruralne konkurentnosti /RCDP/, projekta koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za ruralni razvoj /IFAD/”, rekao je Ćućić novinarima.

Ćućić je naveo da je cilj projekta formiranje klastera kroz uvezivanje malih proizvođača i otkupljivača, pri čemu su direktni korisnici sredstava proizvođači iz grupe siromašnog ruralnog stanovništva, sa prihodom ispod 500 KM po članu porodice.

Menadžer Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima Dragan Vučković rekao je da je današnji skup jedna od radionica organizovanih širom Republike Srpske, a koje se odnose na realizaciju biznis planova i razvoja klastera u poljoprivredi.

“Imamo dvije komponente projekta – direktna pomoć poljoprivrednicima, koji su u vezi sa otkupljivačima, i imamo oko 20 kandidovanih biznis planova. Udruženja i zadruge imaju pravo na podršku za nabavku opreme koja im je potrebna za organizovanje proizvodnje, sakupljanje i čuvanje i plasman proizoda. Privatna preduzeća, koja učestvuju kao lideri, imaju pravo na podršku u sertifikaciji i standardizovanju proizvoda, savjetodavnom radu i marketingu”, rekao je Vučković.

Vučković je rekao da je cjelokupan program sastavljen iz dva projektna ciklusa u trajanju od po pet godine, navodeći da je ovo prvi cilus koji traje do 2022. godine, a najviše se odnosi na formiranje klastera koji bi trebalo da preuzmu značajnu ulogu u proizvodnji i određivanju tržišta.

(Srna)

 

TREĆA PRESUDA Specijalcima za pljačku 617.000 KM na autoputu ukupno 40 godina zatvora

Trojica nekadašnjih specijalaca i civil Olega Banda (35), koji im je, po optužnici, bio saučesnik, osuđeni su na ukupno 40 godina robije za filmsku pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška, tokom koje je ukradeno oko 617.000 KM! Kako javlja novinar “Nezavisnim”, presudu im je danas, po treći put, nakon što su dvije prethodne ukinute, izrekao

“GRAĐANSKA PATROLA”: Uklonjen otpad u Dervišima

Po prijavi sugrađana putem „Građanske patrole“ da na Bulevaru Stepe Stepanovića nedostaje poklopac na šahtu, komunalna policija naložila je preduzeću „Vodovod“ da otkloni ovu nepravilnost, koje je odmah i postupilo po naloženim mjerama i postavilo poklopac. Uz ovu, tokom protekle sedmice bilo je više prijava za odlaganje otpada u Ulici Jovana Bijelića u Dervišima i

Saobraćajka kod banjalučke “Mljekare”, povrijeđen motociklista

Na raskrsnici u blizini nekadašnje “Mljekare” oko 14:30 časova došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo automobil Passat i motocikl. Kako javlja čitalac banjaluka.net-a, povrijeđen je motociklista a na mjesto nezgode stigla je i policija koja vrši uviđaj. Trenutno je prohodna samo jedna traka.

“BOJE DUŠE MOJE” U Kamenoj kući na Kastelu izložba slika Miše i Žike Pećarića

“Izložba je svojevrsna počast mom ocu, koji je vrhunac svog umjetničkog stvaranja ljubomorno čuvao svom pokoljenju i naravno moja prezentacija novih radova nastalih poslije moje zadnje izlozbe 2004. godine u Banjaluci”, riječi su Miše Pećarića, slikara koji je značajan period života proveo u Njemačkoj usavršavajući svoju umjetničku dimenziju, a danas živi i stvara u Banjaluci,

VIKEND FEST: Maya Berović i Miroslav Ilić na Kastelu

Otkaži sve obaveze, planiraj vikend na vrijeme! Mislimo VIKEND FEST planiraj na vrijeme, jer ovo ljeto donosi nam još jedan spektakl na tvrđavi Kastel u Banjaluci, drugi VIKEND FEST zakazan je za 26. i 27. jul. Na drugom Vikend festu nastupiće Maya Berović prvog dana festivala 26. jula dok je drugi dan 27. jul rezervisan

DUG OD 48 MILIONA KM EKONOMSKI SABOTIRA RS: Neophodna kvalitetnija raspodjela sredstava od UIO

Neadekvatna raspodjela sredstava od PDV-a nanosi budžetu Republike Srpske štetu koja, prema prosljednjim procjenama, kada se sve sabere i oduzme, doseže iznose i do 48 miliona KM. Ovakvo stanje, koje u praksi znači ekonomsku sabotažu jednog entiteta, nikako ne ide na ruku RS, pa je tako premijer Srpske Radovan Višković u nekoliko navrata najavljivao tužbu