Vijesti 31.08.2021.

Projekat “e-beba” uštediće roditeljima i vrijeme i živce i novac

ČITANJE: 5 minuta

Pošto sam već dva puta bio ponosni otac, a daće Bog da to postanem i po treći put, živi sam svjedok svojevrsne zavrzlame i obigravaja oko institucija u vezi sa prijavom novorođenčeta, kako bi beba dobila rodni list, uvjerenje o državljanstvu, takozvanu “cipsovu potvrdu” o prebivalištu i zdravstvenu knjižicu.

Kao i svaki roditelj, nekoliko dana po rođenju djeteta prođe vam u veselju, primanju čestitki, posjetama rodbine i prijatelja, obilasku supruge i djeteta, dok po njihovom izlasku iz porodilišta nakon nekoliko dana dobijete otpusni list. Sa tim papirom počinjete da hodate od institucije do institucije, u mom slučaju Gradske uprave Banjaluka, do prostorija za izdavanje ličnih dokumenata kod PU Banjaluka, takozvani “Cips”. Pa onda opet istom putanjom samo u drugom pravcu i u oba slučaja ste izloženi čekanju u redovima a ako se još zadesi period godišnjih odmora, na pravom ste iskušenju. Čekajući u tim redovima i obilazeći te institucije, vaš zadatak je da podnesete zahtjeve za izdavanje uvjerenja o državljanstvu, prebivalištu i za izdavanje rodnog lista za novorođenče. Jedan bez drugog se ne može dobiti, pa morate ići propisnim redoslijedom. Potom, zadatak vas kao oca djeteta je da novorođenče prijavite I na zdravstveno osiguranje i tu trebate popuniti više papira, odnijeti na ovjere na više adresa, od porodičnog ljekara do pedijatra, potom svima njima odnijeti po potpisane i ovjerene primjerke, a nerijetko je porodični ljekar na periferiji grada, a pedijatrija u centru grada. I dok prikupljate i raznosite sve te papire, opet čekate u neizbježnim redovima, nekad i dođete u vrijeme pauza, pa čekate mnogo duže, a poruke o isteku parking samo pristižu, ako ste došli autom I ako ste imali sreću da uopšte pronađete parking.

Istovremeno, dok gubite živce, lutajući od institucije do institucije i stojeći u redovima, gubite i sate i sate vremena koje bi mogli provesti sa svojim tek rođenim djetetom i svojom suprugom, te im pomoći u prvih nekoliko dana. Pored toga, ovo lutanje i čekanje u redovima stvara i dodatne troškove, jer kao prvo trebate biti pravi sretnik da pronađete parking ako ste došli autom, a i kada ga pronađete prinuđeni ste ga nekoliko puta produžavati, zbog redova u kojima čekate. A ako slučajno zaboravite neki dokument kod kuće, što se dešava, situacija se dodatno usložnjava…

Praktično, da bi za svoje tek rođeno dijete podnijeli zahtjeve i dobili uvjerenja o prebivalištu, državljanstvu, rodni list i zdravstvenu knjižicu, potrebno je da uzmete slobodne dane sa posla, ukoliko vam ih poslodavac ne daje zbog rođenja djeteta, ali je potrebno i da se naoružate strpljenjem i novcem, za neke od taksi koje su se plaćale, te za parking mjesto, kojeg često nema u blizini pedijatrije, “Cipsa”, centra grada….

Na svu sreću, ovim našim “mukama” oko gubljenja vremena, živaca i novca oko prijavljivanja novorođenčeta konačno je došao kraj. Naime, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas je počela realizacija projekta “e-beba”, koji omogućava da se kompletan proces prijave djeteta završi u porodilištu, čime je na radost roditelja okončan proces implementacije projekta “e-beba” u svim porodilištima u Republici Srpskoj. Tako je nakon Doboja, Prijedora, Bijeljine, Foče, Istočnog Sarajeva i drugih porodilišta završena implementacija projekta na opšte zadovoljstvo prvenstveno roditelja, a zatim i zdravstvenih radnika.

Ono što je u suštini najbitnije je činjenica da će se ubuduće proces evidencije novorođenčadi završavati na jednom mjestu, u porodilištu, nakon čega na adresu prebivališta roditelji dobijaju besplatno prve dokumente za svoje dijete, i to izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o prebivalištu i prijavu na zdravstveno osiguranje. Dakle, nema više lutanja od institucije do institucije, čekanja u redovima, prikupljanja više vrsta dokumentacije, trošenja svog vremena i novca. Sada roditelji, nakon rođenja beba, dobijaju svu potrebnu dokumentaciju na kućnu adresu potpuno besplatno, a to je postignuto upravo zahvaljujući informacionom sistemu Republike Srpske pod nazivom “e-beba”, odnosno uvezivanjem registara koje vode nadležne institucije, kako bi i u ovom segmentu bio olakšan život građana Republike Srpske.

Neki će reći da je ovo nepotreban i skup projekat, ali nisu u pravu, jer ako su jednom ili više puta postali ponosni roditelji, znaju kroz šta se sve mora poći kako bi beba dobila prve dokumente, tako da je ovo projekat u apsolutnom interesu građana i svaki roditelj će osjetiti njegove benefite.

I na kraju, da se vratimo na početak priče. Zahvaljujući ovom značajnom projektu “e-beba”, koji je pušten u punu funkciju, ja kao budući roditelj i svi drugi budući roditelji, moći ćemo dane nakon rođenja djeteta i njegovog izlaska iz porodilištima provoditi u krugu porodice, sa bebom, suprugom, veseliti se sa rođacima, prijateljima, kumovima, a ne u redovima ispred šaltera, tražeći parking, lutajući od institucije do institucije, kako bi “izganjali” bebine prve dokumente. I ovo je još jedan pokazatelj da ulaganje u elektronske usluge, koje olakšavaju građanima, nisu trošak već investicija.

(N.Sp)

Oznake: e-bebe