Vijesti 08.04.2016.

Projekat “Energetska efikasnost u BiH”: Uskoro sanacija 10 novih objekata u 8 gradova

ČITANJE: 3 minute
golic

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture juče su potpisali Memorandum o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti, sa predstavnicima 12 javnih ustanova u 8 gradova i opština u kojima će se sprovoditi Projekat energetske efikasnosti.

Radi se o drugom krugu objekata, a prvi ovakav memorandum potpisan je krajem septembra prošle godine, za  11 objekata.

Na drugoj sjednici Upravljački odbor projekta „Energetska efikasnost u BiH“ donio je odluku da se u ovoj fazi implementacije projekta mjere za unapređenje energetske efikasnosti sprovedu na sljedećim objektima:

1.) Srednjoškolski centar „Đuro Radmanović“ Novi Grad
2.) Studentski centar Trebinje, Akademija likovnih umjetnosti Trebinje i Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje,
3.) OŠ „Nikola Tesla“ Prnjavor,
4.) OŠ „Sveti Sava“ Zvornik, stara i nova škola,
5.) Gimnazija „Sveti Sava“ Prijedor,
6.) OŠ „Sveti Sava“ Kozarska Dubica,
7.) Prirodno- matematički fakultet Banjaluka,
8.) Gimnazija „Filip Višnjić“ Bijeljina,
9.) JU NP Nacionalni Park „Kozara“ Prijedor,
10.) JZU Bolnica Trebinje

Rezultati energetskih pregleda ovih objekata pokazali su opravdanost ulaganja jer većina njih nema termičke izolacije – fasada, stolarija je dotrajala, zastarjeli su sistemi grijanja i loše su krovne konstrukcije.

Mjere energetske sanacije objekata se odnose na zamjenu fasadnih prozora i vrata, toplotnu izolaciju fasadnih zidova, toplotnu izolaciju tavana/krova, djelimičnu rekonstrukciju sistema grijanja, revitalizaciju sistema rasvjete i sl. što dovodi do smanjenja potrošnje energije, smanjenja tekućih troškova i povećanja komfora u zatvorenim prostorijama.

Predviđena visina investicije u ove objekte iznosi
4. 401 307 ,97 KM (bez uračunatog PDV-a).

Izrada energetskog pregleda, priprema kompletne dokumentacije, sama investicija, nadzor nad izvođenjem radova, kao i monitioring ušteda – finansiraju se iz sredstava projekta.

Očekuje se da će nakon sanacije doći do ušteda koje bi trebalo da znače i do 50 odsto vrijednosti za materijalne troškove koji se sada izdvajaju.

– Uz uštede, važno je napomenuti da realizacija ovog projekta ima izuzetne efekte na nivou ukupne ekonomije, u smislu pokretanja privrednih aktivnosti, angažovanja domaće građevinske i zanatske operative i korišćenja domaćih proizvoda- kaže Srebrenka Golić.

Sam projekat Energetske efikasnosti u BiH finansira se iz kreditnih sredstava Svjetske banke u vrijednosti 32 miliona USD za BiH, od čega Republci Srpskoj pripada 12,8 miliona USD. Rok otplate 25 godina, sa grejs periodom do 5 godina i kamatnom stopom od 1,25 % – 1, 40%.

Cilj projekta je saniranje oko 35 objekata javnih zgrada prije svega iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite.

– Podsjetiću još da je u prvom krugu je odabrano 11 objekata, tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti prosvjete i kulture, a procijenjena vrijednost investicija u ovih 11 objekata je oko 5,5 miliona maraka- dodala je Golićeva.

Zbog složene procedure ratifikacije međunarodnog sporazuma, implementacija projekta je kasnila, pa su svi rokovi pomjereni za nekoliko mjeseci.

Trenutno su u toku tenderi za dva objekta iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite (Bolnica Foča i Zvornik), a završena je tehnička dokumentacija za još osam objekata iz oblasti prosvjete i kulture, tako da će ubrzo i ti tenderi biti objavljeni.

Prilikom izvođenja radova insistiraće se na visokom kvalitetu ugrađene opreme i zbog toga će se zahtjevati certifikati ovlaštenih laboratorija koje o potvrđuju.

(Banjaluka.net)