Biznis 05.06.2016.

Projekat gradskih bašta: Građanima parcele za uzgoj povrća

ČITANJE: 2 minute

Oni su, naime, pokrenuli realizaciju projekta “Gradske bašte Banjaluka”, koji se realizuje kroz platformu “Naš prostor”. Napravljena je i ogledna humanitarno-obrazovno terapijska bašta – HOT bašta “Glista”.

“Preko inicijative ‘Naš prostor’ pokrenuli smo ideju HOT bašta ‘Glista’, kroz koju želimo da promovišemo proizvodnju hrane u gradu, a sve što u bašti bude proizvedeno doniraće se javnoj kuhinji Udruženja ‘Mozaik prijateljstva'”, istakao je Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu.

“Gradske bašte Banjaluke” bile bi izgrađene na javnim površinama koje se ne koriste ili čak na neizgrađenom građevinskom zamljištu. Cilj je da se uspostave bašte za građane koji su zainteresovani, a nemaju zemlje. Zemlju bi na korištenje mogli dobiti po vrlo povoljnoj cijeni ili čak besplatno ako se radi o socijalno ugroženim porodicama, koje bi sebi mogle uzgajati hranu.

“HOT bašta ‘Glista’ je samo ogledni primjer kako bi bašta u gradu mogla izgledati. Htjeli bismo napraviti i oglednu baštu na krovu zgrade, odnosno kontejnersko uzgajanja biljaka na krovu kao i da uključimo što više ljudi koji žele da uče o alternativnim metodama uzgoja hrane”, dodao je Dakić.

Zasad u stvaranju HOT bašte učestvuje desetak ljudi, koji je održavaju i koji su zainteresovani za permakulturu, ali i drugačiji pristup životu u gradu. Vojin Kopuz iz Čelinca, volonter u HOT bašti, kaže da je baštovanstvo dobra relaksacija.

“Ovo je jedino mjesto u gradu gdje se mogu naučiti permakulturne metode za uzgoj povrća, to jeste neke uzdrživije metode gdje je potrebno manje brige o bilju. Meni je to u interesu, jer imam i svoju baštu na Pavlovcu i sve što ovdje naučim, tamo primijenim”, istakao je Kopuz.

Promjena plana Udruženje “Prostor” zbog nedobijanja saglasnosti od stanara zgrade u Kordunaškoj ulici 22 za realizaciju projekta bašte na krovu pismeno se obratilo Ministarstvu prosvjete i kulture RS da im odobre projekat oplemenjivanja krova Narodnog pozorišta RS. “Plan nam je bio da u Kordunaškoj ulici napravimo baštu sa uglavnom jestivim biljem, da to bude lijep kutak za stanare, koji bi mogli tu da uzgajaju i hranu za svoje potrebe”, kazala je Ena Mitrovski iz “Prostora”.

(Nezavisne)