PROJEKAT IT PREKVALIFIKACIJE Dodijeljeni sertifikati za 100 polaznika

U Banjaluci su danas dodijeljeni sertifikati za 100 visoko obrazovanih nezaposlenih kandidata koji su prošli šestomjesečnu obuku u okviru projekta IT prekvalifikacije koju je organizovalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka /ICBL/.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je novinarima povodom dodjele sertifikata da su kandidati tokom šestomjesečne obuke stekli znanja i vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacionih vještina.

“Ovim programom prekvalifikacije u Republici Srpskoj imali smo namjeru da 100 visoko obrazovanih kandidata IT obrazujemo. Riječ je o licima koja nisu mogla naći zaposlenje i Vlada Srpske im je obezbijedila intenzivni šestomjesečni kurs koji je podrazumijevao teorijsku obuku i praksu u partnerskim IKT kompanijama”, naveo je Rajčević.

On je rekao da očekuje da polaznici nađu zaposlenje u domaćim IKT kompanijama, prvenstveno u onima koje su učestvovale u projektu, što će biti pokazatelj ovog projekta.

“Ukoliko budemo imali određen prosjek, više od 17 odsto, zaposlenja od tih 100 kandidata i sljedeće godine Vlada i Ministarstvo u saradnji sa ICBL sprovešće sličan projekat”, najavio je Rajčević.

On je istakao da su svi kandidati uspješno završili obuku, stekli su “meke” vještine i odradili su praksu u partnerskim IKT kompanijama.

“Ovim sertifikatima smatramo da imaju bazične vještine u domenu programiranja i razvoja softvera s obzirom na kurikulum koji su postavili ICBL i predavači sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i partnerskih IKT kompanija”, rekao je Rajčević.

Direktor ICBL Drago Gverić rekao je da je program IT prekvalifikacije počeo 19. aprila za 100 najboljih kandidata i da su pravo učešća imali svi visoko obrazovani od 24 do 40 godina koji su se nalazili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

“Prije petostepenog testiranja kandidata obavili smo analizu sa 30 IKT kompanija iz Srpske da bismo procijenili koji su nedostajeći profili i broj radne snage”, dodao je Gverić i pojasnio da se ispostavilo da nedostaje 115 radnika u sedam oblasti, na osnovu čega je sačinjen kurikulum.

On je pojasnio da su se u program mogli prijaviti kandidati iz svih obarzovnih profila.

Magistar ekologije i polaznik obuke Maja Mandić rekla je da je odlučila za obuku jer voli izazove i motivisalo ju je znanje.

“Na praksi sam u`Prointeru` i jako sam zadovoljna i puno sam naučila”, navela je Mandićeva.

Polaznik obuke Saša Oljača rekao je da je obuka dobro prošla i da je puno naučio.

Dodjeli sertifikata prisustvovao i ministar saobraćaj i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Prije dodjele prikazan je kratki film o samom projektu i dodijeljene zahvalnice IT kompanijama u kojima u polaznici prošli obuku.

(Srna)

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI: I Željko Dubravac, predsjednik RO DNS-a Banjaluka, protiv Aćimovića

Predsjednik Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza Banjaluka Željko Dubravac smatra da je prijedlog Predsjedništva ove stranke da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH krajnje neozbiljan i pridružuje se zahtjevima Darka Banjca, Nenada Nešića i Slavka Gligorića da se razmotri ime drugog kandidata, saznaje opcija.net u vrhu banjalučkog odbora

ALTERNATIVA: DNS razmatra mogućnost da umjesto Aćimovića kandiduje Jokića

Dragan Jokić iz Srpca mogao bi biti novi kandidat DNS za ministra u Savjetu ministara BiH, saznaje ATV. Jokić je Crnogorac, i trebao bi biti kandidat umjesto Draška Aćimovića, koji se izjašnjava kao Italijan, a oko čijeg se imenovanja digla prava bura. Naime, zbog kandidovanja Aćimovića za ministra od devet predsjednika regija u DNS-u, šest

Produžen pritvor osumnjičenom za ubistvo Slaviše Krunića

Vrhovni sud Republike Srpske produžio je pritvor Benediju Đukanoviću iz Banjaluke, koji je jedan od osumnjičenih za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i člana njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, potvrđeno je Srni u ovom sudu. “Rješenjem Vrhovnog suda produžen je pritvor Benediju Đukanoviću za još jedan mjesec i prema ovom rješenju pritvor može trajati do 12.

ANJA LJUBOJEVIĆ (SNSD) O SNIMCIMA SA PLAŽE: Ne stidim se svog tijela, zašto me nisu snimili kako krečim?

Anja Ljubojević, član Gradskog odbora SNSD-a i diplomirani politikolog, našla se ovih dana u središtu medijske pažnje, nakon što je jedan portal, naklonjen PDP-u, objavio seksistički tekst „Mlada SNSD-ovka voli pokazivati tijelo“, garniran privatnim fotografijama sa ljetovanja. Vrlo brzo, sporni tekst je uklonjen sa portala, a Ljubojevićki podrška, čini se, stiže sa svih strana, dobrim

Amelie Lens na narednom Sea Star festivalu!

I dalje se priča o epskom partiju za desetine hiljada techno fanova koje su na prošlom Sea Star festivalu dočekali Nina Kraviz i Sven Väth, a već se sprema novi, još veći rave u laguni Stella Maris 22. i 23. maja iduće godine! Nakon što je pokorila sve najveće svjetske festivalske pozornice i rasprodala gotovo