PROJEKAT IT PREKVALIFIKACIJE Dodijeljeni sertifikati za 100 polaznika

U Banjaluci su danas dodijeljeni sertifikati za 100 visoko obrazovanih nezaposlenih kandidata koji su prošli šestomjesečnu obuku u okviru projekta IT prekvalifikacije koju je organizovalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka /ICBL/.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je novinarima povodom dodjele sertifikata da su kandidati tokom šestomjesečne obuke stekli znanja i vještine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacionih vještina.

“Ovim programom prekvalifikacije u Republici Srpskoj imali smo namjeru da 100 visoko obrazovanih kandidata IT obrazujemo. Riječ je o licima koja nisu mogla naći zaposlenje i Vlada Srpske im je obezbijedila intenzivni šestomjesečni kurs koji je podrazumijevao teorijsku obuku i praksu u partnerskim IKT kompanijama”, naveo je Rajčević.

On je rekao da očekuje da polaznici nađu zaposlenje u domaćim IKT kompanijama, prvenstveno u onima koje su učestvovale u projektu, što će biti pokazatelj ovog projekta.

“Ukoliko budemo imali određen prosjek, više od 17 odsto, zaposlenja od tih 100 kandidata i sljedeće godine Vlada i Ministarstvo u saradnji sa ICBL sprovešće sličan projekat”, najavio je Rajčević.

On je istakao da su svi kandidati uspješno završili obuku, stekli su “meke” vještine i odradili su praksu u partnerskim IKT kompanijama.

“Ovim sertifikatima smatramo da imaju bazične vještine u domenu programiranja i razvoja softvera s obzirom na kurikulum koji su postavili ICBL i predavači sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i partnerskih IKT kompanija”, rekao je Rajčević.

Direktor ICBL Drago Gverić rekao je da je program IT prekvalifikacije počeo 19. aprila za 100 najboljih kandidata i da su pravo učešća imali svi visoko obrazovani od 24 do 40 godina koji su se nalazili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

“Prije petostepenog testiranja kandidata obavili smo analizu sa 30 IKT kompanija iz Srpske da bismo procijenili koji su nedostajeći profili i broj radne snage”, dodao je Gverić i pojasnio da se ispostavilo da nedostaje 115 radnika u sedam oblasti, na osnovu čega je sačinjen kurikulum.

On je pojasnio da su se u program mogli prijaviti kandidati iz svih obarzovnih profila.

Magistar ekologije i polaznik obuke Maja Mandić rekla je da je odlučila za obuku jer voli izazove i motivisalo ju je znanje.

“Na praksi sam u`Prointeru` i jako sam zadovoljna i puno sam naučila”, navela je Mandićeva.

Polaznik obuke Saša Oljača rekao je da je obuka dobro prošla i da je puno naučio.

Dodjeli sertifikata prisustvovao i ministar saobraćaj i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Prije dodjele prikazan je kratki film o samom projektu i dodijeljene zahvalnice IT kompanijama u kojima u polaznici prošli obuku.

(Srna)

OBILJEŽILI DECENIJU RADA: Dajak klub započeo novu sezonu

Dajak je jedan od simbola našeg grada, a vožnju dajakom na Vrbasu vole i Banjalučani i svi gosti koji dođu u naš grad. Kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas posjetio Dajak klub, povodom početka dajak sezone i obilježavanja decenije rada kluba. Grad je prije desetak godina podržao osnivanje kluba, a kako je istakao

VIŠKOVIĆ: Vlada će firmama oštećenim zbog korone isplatiti 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Višković je podsjetio

VIDOVIĆ: Realizovane sve budžetske obaveze u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da su prihodi i primici planirani budžetom u 2019. godini ostvareni u iznosu od 3,313 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalans budžeta, te da su izvršene sve budžetske obaveze. “Budžetski prihodi u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 2,846 milijardi KM,

PRESTANAK RADA: U toku raspuštanje republičkih karantina

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ukinuti su objekti za izolaciju karantinskog tipa i ta odluka se trenutno sprovodi, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije. Prema njegovim riječima, ova odluka će biti možda realizovana za nekoliko sati, a možda u narednih nekoliko dana,

SUD BIH: Mektiću zabranjeno da javno iznosi činjenice iz predmeta u kojem je optužen

Sud BiH odredio je bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima. Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužilaštva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između

ISTRAŽIVANJE: 15 procenata banjalučkih osnovaca ima prekomjernu težinu ili gojaznost

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 9,26 odsto testirane djece uzrasta od šest do devet godina iz banjalučkih osnovnih škola, dok je 5,37 odsto gojazno, pokazalo je istraživanje “Prevalencija prekomjerne težine i gojaznosti kod djece od šest do devet godina”, koje je uradio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci. Prema tom istraživanju, ukupna prevalencija prekomjerne