Sport 24.05.2016.

Projekat klubova “Posejdon” i SEUH: Uskoro mapa ronilačkih top destinacija

ČITANJE: 2 minute

U okviru projekta, kako je rečeno, na Trebinjskom jezeru trebalo bi da bude izgrađena i jedna marina s ronilačkom kućicom za iznajmljivanje opreme. Tim povodom održan je i ronilački vikend Trebinjaca i Mostaraca na Trebinjskom i Bilećkom jezeru pod nazivom “Diving eko Trebišnjica” s ciljem promocije rijeke Trebišnjice i ova dva jezera.

-Akvatorij dvije vještačke akumulacije, Bilećkog i Trebinjskog jezera, kao i cijeli sliv Trebišnjice, obiluju izuzetnim lokalitetima za ronjenje, potopljenim dolapima i mlinicama, mostovima, pa i cijelim selima, crkvama, grobljima, ali i fantastičnim kraškim podvodnim reljefom- kaže Aleksandar Vuković, instruktor u Ronilačkom klubu “Posejdon”.

Ističe da ove ljepote ostavljaju bez daha i sve svjetske ronioce koji su to imali priliku vidjeti i da je to njihova turistička šansa. Iako je ronjenje skup sport, smatra da zbog jeftinijeg smještaja, hrane i vrhunskih vina koje nude Trebinje i Hercegovina, već postoji velika zainteresovanost ronilaca i ronilačkih organizacija iz zapadne Evrope i regiona. Naglašavajući da su i nedavno imali jednu turu od sedam Rusa, što je, kako kaže, i  najveći broj koji zasad mogu primiti s obzirom na skroman broj ronilačkih kompleta,  iako ronioci ponesu i nešto svoje opreme, on dodaje da bi uz izvjesna sredstva to moglo biti puno bolje.

-Da bi se zaokružila cjelokupna priča i postavila mapa, potrebno je izgraditi ronilački objekat, planiran na Trebinjskom jezeru, za šta očekujemo dozvolu za gradnju i odakle ćemo moći puno brže realizovati sve zacrtano- dodaje Vuković.

Mape podrazumijevaju ucrtavanje i davanje karakteristika svih top destinacija za ronjenje u istočnom i zapadnom dijelu Hercegovine. Biće postavljene na sve sajtove turističkih organizacija i sportskih klubova zainteresovanih za profesionalno i turističko ronjenje, prvenstveno na jezerima od takozvane Visoke Hercegovine, na Zelengori, oko Gacka, preko Bilećkog i Trebinjskog jezera, pa do ostalih voda zapadne Hercegovine, poput ronjenja na vrelu Bune i pećinskih ronjenja.

(Nezavisne)