Vijesti 09.12.2018.

PROJEKAT KOJI SE ČEKA DECENIJAMA Izgradnja trotoara i biciklističe staze u Zalužanima

ČITANJE: 2 minute

Prva, manja dionica pješačke i biciklističke staze, na potezu od tržnog centra „Hiperkorta“ do Široke rijeke,  asfaltirana je ovih dana, u okviru  projekta vrijednog 650.000 KM. Po završetku ovog posla, biće izgrađen jedan kilometar trotoara i biciklističke staze uz centralnu saobraćajnicu u Zalužanima.

Kako kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, do sada su izvedeni radovi na izradi nasipa, ugradnji ivičnjaka, oborinske kanalizacije i asfaltiranju dijela trotoara u dužini oko 100 metara, na potezu od „Hiperkorta“ do Široke rijeke.

– Završava se postavljanje ivičnjaka na prvoj dionici, a započeli su i radovi u nastavku, od Široke rijeke prema Zalužanima. Nadamo se da će izvođači ubrzati dinamiku radova i iskoristiti povoljne vremenske uslove kako bi završili ovaj projekat prije snježnih padavina- ističu u Odjeljenju.

Prema projektu, na čiju se realizaciju čeka već decenijama, pješačka i biciklistička staza uz centralnu i najfrekventniju saobraćajnicu u Zalužanima biće sagrađena na dionici od tržnog centra „Hiperkort“ do Grmečke ulice, uz desnu stranu saobraćajnice.

Pješačka staza će biti širine jedan i po metar, a biciklistička staza širine jedan metar. U Odjeljenju ističu da će izgradnjom ove staze biti znatano povećana bezbjednost pješaka koji se u velikom broju kreću ovom frekventnom saobraćajnicom, uz koju se nalazi veliki broj poslovnih i stambenih objekata.

Tokom ove godine završena je i izgradnja trotoara na lokaciji u blizini pruge u Zalužanima. Na toj dionici, izgrađena je pješačka i biciklistička staza u dužini od 180 metara. Pješačka staza je širine 1,5 metar, biciklistička staza jedan metar, a izgrađena je i oborinska kanalizacija na lijevoj i desnoj strani kolovoza u dužini od 360 metara. Izgradnjom ovog dijela trotoara spojen je postojeći trotoar u Ulici Nenada Kostića (koji povezuje OŠ „Jovan Dučić“ sa centrom naselja) sa regionalnim putem i postojećim autobuskim stajalištima. Istovremeno, izgradnjom i rekonstrukcijom stepeništa, uređen je prilaz do društvenog doma i mjesne zajednice u Zalužanima.