PROJEKAT OD MILION KM Raspisan tender za radničke kartice

Radničke kartice u Republici Srpskoj koštaće oko milion i 200 hiljada maraka. To je iznos na koji je Ministarstvo finansija raspisalo tender. Nabavljaće se sistem sa bazom podataka, prateće aplikacije, elektronske kartice, i uređaji za rad na terenu.

Firma koja prođe na tenderu imaće 90 dana da instalira kompletan sistem. Ukoliko ne bude žalbi, sistem kartica u Srpskoj mogao bi da zaživi na zimu, jer se tender zatvara 20. avgusta.

“Znate kako te procedure idu, vrijeme se mnogo uzima na žalbe, na odlučivanje u Sarajevu. Mi ćemo učiniti sve da to bude efikasno, i da sve bude legalno i legitimno. Biće što je moguće brže, jer nama je to interes, da uvedemo red i da imamo evidenciju i da ti ljudi budu manje psihološki opterećeni,” kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Poslodavci su se od početka protivili modelu radničkih kartica koji je predvidjela Vlada. Zasmetalo im je što bi kartice radnika vezale za određenog poslodavca, i što bi morale da se mijenjaju svaki put kad se promijeni posao. Čuli su da je raspisan tender, ali ne znaju da li su ispunjeni njihovi zahtjevi. Tvrde da su podržali sve zakone kojima je cilj borba protiv sive ekonomije, ali nisu sigurni da će kartice išta pomoći.

“Nisam siguran da će baš kartice, ovako kako mi čujemo da su zamišljene, dati nekakve rezultate. Mi smo uvijek protiv onog što će koštati, a da ne da rezultat. Te kartice će pričično koštati, oko milion maraka Budžet Srpske, a onda kasnije poslodavci preuzimaju teret da sami štampaju za novozaposlene radnike, rekao je Dragutin Škrebić iz Unija udruženja poslodavaca Srpske.

Radnička kartica koštaće deset maraka po zaposlenom. Prvu turu, za oko 260 hiljada radnika u Srpskoj, finansirće Poreska uprava, a sve ostale – poslodavci. Svaki zaposleni koga inspektori zateknu bez kartice, platiće kaznu od 20 maraka. Poslodavca bi mogla da čeka i privremena zabrana djelatnosti u trajanju od 15 dana.

(Atv)

SINIŠA KARAN PREDSJEDAVAJUĆI SAVJETA Srpska dobila Savjet za ustavni poredak

Republika Srpska je dobila novog predsjednika, ali i Savjet za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske. Pet članova ima zadatak da prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti RS i njenih institucija. Predsjedavajući Savjeta je Siniša Karan, a članovi Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović. To je

DAVOR DRAGIČEVIĆ: “Sve ima granice strpljenja, pa i moje srce!”

Pjesma „Klinac u getu“ i večeras je odjekivala centrom Banjaluke, gdje je održan 240. skup „Pravda za Davida“. Okupljeni su na još jednom mirnom protestnom okupljanju zapalili svijeće za ubijenog mladića i poručili da ostaju uz Davora Dragičevića, te da će u borbi za istinu i pravdu biti istrajani. – Sutra je 21. novembar, ko

Obnova semafora kod Banskog dvora

Na raskrsnici kod Banskog dvora, sutra će biti isključen semafor od deset do 12 časova radi montaže novog semaforskog kontrolera. – Inače, proteklog vikenda na ovoj raskrsnici izvršena je zamjena kompletne semaforske opreme novom, tako da je za sutra preostalo još da se montira ovaj uređaj – rekli su u Gradskoj upravi. (Srpskainfo)