Magazin 05.06.2019.

PROJEKAT: “Primera” predvodi akciju “Prirodu spasi, stiroporom sve ukrasi”

ČITANJE: 1 minuta

Veći broj institucija, lokalnih zajednica i preduzeća podržalo je projekat “Prirodu spasi, stiroporom sve ukrasi” čiji je cilj da stiropor, koji je veliki zagađivač i u prirodi se razgrađuje više od 1.000 godina, bude recikliran i upotrijebljen u neke druge svrhe, izjavio je predsjednik banjalučkog Centra za kulturne i promotivne djelatnosti “Primera” Milenko Lakić.

“Želja nam je da građani, a naročito mladi sakupljaju stiropor i koriste ga za druge namjene, kao što je pravljenje predmeta za praktičnu upotrebu, umjetničkih djela i slično”, rekao je Lakić novinarima u Banjaluci, predstavljajući ovaj projekat.

On je istakao da je veoma važno da se u ovaj projekat uključe proizvođači, a posebno prodavci bijele tehnike koja se pakuje u ambalažu od stiropora.

Lakić je naveo da su projekat podržali Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Privredna komora Republike Srpske, 22 lokalne zajednice u Srpskoj, kao i veći broj komunalnih preduzeća koja su spremna da se uključe pod uslovom da neko finansira njihove troškove prikupljanja stiropora.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević rekla je da je glavni uslov da zaživi eko-turizam da rijeke i priroda budu čisti, dodajući da je ovaj projekat jedan od načina za to.

(Srna)