Vijesti 09.10.2015.

Projekat “Registracija nekretnina”: Manje administracije i niži troškovi

ČITANJE: 2 minute
RUGIPP - press
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizuje veliki projekat „Registracija nekretnina“, u okviru kojeg će biti uspostavljena jedinstvena evidencija o nepokretnostima, odnosno katastar nepokretnosti.

Građani će biti pozvani da kroz postupak izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanja prava na istim aktivno učestvuju u tom postupku i na taj način zaštite svoja prava i pravne interese u postupku osnivanja jedinstvene evidencije, a što će u toku trajanja projekta moći da učine besplatno, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj danas, 9. oktobra, u Pres centru Vlade RS.

Projekat „Registracija nekretnina“ Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizuje uz podršku Svjetske banke, a njegov cilj je znatno pojednostavljenje postupaka uknjižavanja i prometa nepokretnosti.

Prema riječima predstavnika ove institucije, komplikovani sistem uknjižavanja imovine u postojeće evidencije postepeno će otići u istoriju. Umjesto sadašnjih, djelimičnih evidencija, biće uspostavljena jedinstvena evidencija, katastar nepokretnosti, u kojem će se na jednom mjestu i u jednom dokumentu naći svi podaci o nepokretnostima, što će za građane značiti manje papirologije, kraće vrijeme čekanja i znatno niže troškove.

Miloš Komljenović, direktor RUGIPP-a kaže da će osnivanjem jedinstvene evidencije, odnosno katastra nepokretnosti, korisnici  usluga moći da na jednom mjestu, u jednom dokumentu, za kratko vrijeme dobiju pouzdane i tačne podatke o svojoj nekretnini, što će dovesti do većeg stepena pravne sigurnosti u vezi sa statusom njihovih nekretnina, kao i prilikom prometa nekretnina i investicionih ulaganja.

– Zbog toga je bitno da se građani i drugi korisnici naših usluga odazovu pozivu na javno izlaganje i na taj način doprinesu osnivanju katastra nepokretnosti kao jedinstvene evidencije o nekretninama, a to će im biti omogućeno da učine besplatno odzivom na naš poziv za izlaganje. Osnivanje katastra nepokretnosti je osnovna i najveća aktivnosti Uprave i predviđeno je da traje do 2020. godine, ali i nakon toga, sve dok se ne uspostavi katastar nepokretnosti za teritoriju cijele Republike Srpske. Upravo iz navedenih razloga, u okviru komponente A projekta „Registracija nekretnina“ provodimo aktivnost podizanja svijesti javnosti- kaže Komljenović.

Više informacija o projektu i aktivnostima koje se sprovode u njihovim opštinama stanovnici Republike Srpske mogu da pronađu na adresi www.rgurs.org, zvaničnoj internet stranici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Takođe, pokrenuta je i Facebook stranica kampanje „Uknjiženo vrijedi više“, kao i YouTube kanal, pa će građani moći da se informišu i ovim putem.