Vijesti 12.04.2018.

PROJEKAT “SMALL SCALE” Mladi arhitekti oživljavaju prostor kod fakulteta

ČITANJE: 2 minute

U sklopu “Small scale projekta 2018” biće izgrađena višefunkcionalna modularna struktura, pogodna za različite vrste korišćenja.

”Ovo će moći koristiti studenti i zaposleni na univerzitetu, kao i svi drugi građani koji aktivno koriste pješačku stazu između objekata Univerziteta i rijeke Vrbas. Prema tome, struktura treba da postane mjesto susreta i komunikacije između Grada i Univerziteta, te da podstakne bolju međusobnu povezanost”, kaže Igor Kuvač iz “Istraživačkog centra za prostor” u Banjaluci.

Prostor i objekti koji tu budu moći će se koristiti za igru, vježbanje, odmor i druge aktivnosti, a strukturu će biti moguće koristiti i kao biblioteku i učionicu na otvorenom.

“Prema tome, može da generiše dalji razvoj predmetnog prostora, koji se može kretati prema otvorenoj laboratoriji, univerzitetskom parku / vrtu isl. Konceptualna postavka ističe značaj kulturnog nasljeđa grada Banjaluka, u smislu osvrtanja na poznate obrasce korišćenja prostora, na epitet zelenog i pejzažnog grada, te njegovu nedovršenost.”, dodaje Kuvač koji je koordinator projekta.

Kako se navodi u opisu projekta, “Small SCALE” podrazumijeva istraživanje teme urbane akupunkture, analitički i projektantski postupak, te izgradnju “male” urbanističko-arhitektonske strukture u otvorenom javnom prostoru u Banjaluci, koja se realizuje kroz studentsku radionicu.

Projekat realizuje 20 studenata završnih godina arhitekture, građevinarstva i geodezije Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Fakulteta za arhitekturu i dizajn Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU Trondhajm), Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i mentori Istraživačkog centra za prostor. Partner je Grad Banjaluka.

Ista ”ekipa” mladih arhitekata izgradila je prošle godine drveni mol na obali Vrbasa u blizini dvorane Obilićevo. Završetak i promocija izgrađene strukture su planirani od 02. do 08. 06. u okviru Simpozijuma Dana arhitekture – Banja Luka 2018.

(Mondo)