PROJEKAT VRIJEDAN 1,6 MILIONA KM Uskoro rekonstrukcija puta za Motike

Grad Banja Luka raspisao je tender za temeljnu rekonstrukciju i proširenje saobraćajnice od Petrićevca do Motika, u što će biti uloženo 1,65 miliona KM, potvrđeno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Prema planovima Gradske uprave, kao jedno od brzorastućih prigradskih naselja sa velikim potrebama u infrastrukturi, naselje Motike će izgradnjom ove saobraćajnice biti znatno bolje saobraćajno povezano sa ostatkom grada.
– Izgradnja nove saobraćajnice u dijelu Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića samo je prva faza ovog projekta i početak dugotrajnog posla za čiji kompletan završetak treba oko osam miliona maraka.

Za sada, idemo sa izgradnjom saobraćajnice u dužini od 1,2 kilometra čiji će početak biti kod „Žutih zgrada“. Saobraćajnica će biti širine šest metara, sa obostranim trotoarima širine 1,5 metar i kanalizacijom, a ukupna vrijednost investicije je  1,65 miliona KM – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Izgradnja puta za Motike, koja će biti finansirana novcem iz emisije gradskih obveznica, najveće je ovogodišnje ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica na području grada.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ističe da bi radovi na ovoj, izuzetno važnoj dionici mogli početi u drugoj polovini septembra, pod uslovom da do tada bude izabran izvođač radova i potpisani sporazumi sa vlasnicima zemljišta čije će parcele biti eksproprisane za izgradnju novog puta.

– Sa svoje strane, gradska administracija je pokazala razumijevanje za zahtjeve mještana Petrićevca i Motika koji su godinama tražili da ova saobraćajnica bude temeljno rekonstruisana i proširena, time što je ovaj projekt stavila u vrh svojih prioriteta i uvrstila ga među najvažnije ovogodišnje projekte. Sa druge strane, sada nama treba pomoć samih mještana od čije volje, na određen način, sada zavisi realizacija projekta. Naime, u narednim danima, pristupiće se potpisivanju sporazuma sa vlasnicima parcela koje će zahvatati novi put, pa i ovim putem apelujemo na njih da imaju razumijevanja i da ovaj proceduralni korak prođe bez problema koji bi mogli prololngirati radove, na koje svi godinama čekamo – kazao je Sandić.

Pored puta za ovo naselje, još četiri infrastrukturna projekta, koji su u različitim fazama realizacije, biće finansirani iz emisije gradskih obveznica, u ukupnom iznosu od šest miliona KM. Radovi na tri projekta su već počeli, i to izgradnja novog Zelenog mosta, prenamjena nekadašnjeg Šoping centra u novu sportsku dvoranu, kao i nastavak ranije započetog vodovodnog projekta „Crno vrelo“, koji bi trebalo da dovede vodu do 20.000 stanovnika sa rubnih područja grada.

U ovom trenutku, jedini projekat na čiju se konkretnu realizaciju još čeka jeste nastavak izgradnje Istočnog tranzita, na potezu od Krfske do Ulice Gavrila Principa (praktično do novog Zelenog mosta), a koje Grad treba da realizuje zajedno sa Putevima RS.

Prema informacijama iz resornog odjeljenja, i ovaj projekat bi ovih dana trebalo da bude „otkočen“, pošto bi „Putevi RS“, nakon uspješne eksproprijacije zemljišta na ovom potetu koju su vodile gradske vlasti, ovih dana trebalo da raspišu tender za izvođača radova na ovoj dionici.

Po izgradnji ovog pravca, koji bi, ako sve bude išlo po planu, mogao biti završen do proljeća iduće godine, biće završen projekat izgradnje Istočnog tranzita koji je započet još sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

U ČAST PJESNICIMA Umjesto odborničkih rasprava u Skupštini Grada poezija

Međunarodni dan poezije koji se svake godine obilježava 21. marta svečano je obilježen i u Skupštini Grada, gdje su se umjesto odborničkih rasprava u sali nizali stihovi. Predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić ustupio je mjesto predsjedavajućeg i skupštinske klupe pjesnicima tako da nije bilo uobičajenih govora, replika, krivih navoda. Govorila je umjetnost! Talić je rekao

PUTUJU U RUMUNIJU: Rukometaše Borca čeka težak posao protiv CSM Bukurešta

Poraz u Gračanici u prvenstvu BIH je već zaboravljen! Rukometaši Borca sutra putuje na prvi meč četvrtfinala Čelendž kupa protiv CSM Bukurešta. Rumunski predstavnik je nakon lošeg starta polusezone podigao formu i vezao četiri pobjede, a sad sa puno samopouzdanja dočekuje Borac. Trener Mirko Mikić ima velikih problema, jer su parket u Gračanici zbog povrede

Dječije pozorište obilježava Svjetski dan pozorišta

Predstavom učenika škole glume “Al’ je lijep ovajsvijet” Dječije pozorište Republike Srpske obilježiće Svijetski dan pozorišta. Prestava nastala u režiji Aleksandre Spasojević biće prikazana u 20.00 časova. Za sve zainteresovane posjetioce ulaz je slobodan. (srpskainfo)

„Vivia Run&More Weekend“ festival ima humanitarni karakter!

Drugi po redu „Vivia Run&More Weekend“ festival koji će se održati od 19. do 21. aprila ima humanitarni karakter. Učesnici najšarenije urbane trke na svijetu Color Fun Run plaćenjem kotizacije u visini od 10 KM za odrasle i 5KM za djecu mlađu od 14 godina, direktno učestvuju u humanitarnoj akciji koja se realizuje pod sloganom

SUĐENJE BILČARU: Tužilaštvo iznijelo sve dokaze, slijedi reakcija odbrane

Na suđenju Goranu Bilčaru (27) optuženom za ubistvo Bojana Milovanovića (29) u oktobru prošle godine u Banjaluci, završeno je izvođenje dokaza tužilaštva. Danas je u Okružnom sudu Banjaluka svjedočio Miroslav Kostrešević, policijski službenik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, a koji je dao analizu hronološkog slijeda kretanja učesnika kritičnog događaja. U ovom predmetu su osim Bilčara,

VIŠKOVIĆ: Nema razgovora o odšteti nakon presude Karadžiću

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da Vlada nije spremna da razgovara o najavljenoj inicijativi udruženja porodica žrtava rata iz Federacije BiH da traže odštetu od Srpske nakon osuđujuće presude bivšem predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu