PROJEKAT VRIJEDAN 1,6 MILIONA KM Uskoro rekonstrukcija puta za Motike

Grad Banja Luka raspisao je tender za temeljnu rekonstrukciju i proširenje saobraćajnice od Petrićevca do Motika, u što će biti uloženo 1,65 miliona KM, potvrđeno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Prema planovima Gradske uprave, kao jedno od brzorastućih prigradskih naselja sa velikim potrebama u infrastrukturi, naselje Motike će izgradnjom ove saobraćajnice biti znatno bolje saobraćajno povezano sa ostatkom grada.
– Izgradnja nove saobraćajnice u dijelu Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića samo je prva faza ovog projekta i početak dugotrajnog posla za čiji kompletan završetak treba oko osam miliona maraka.

Za sada, idemo sa izgradnjom saobraćajnice u dužini od 1,2 kilometra čiji će početak biti kod „Žutih zgrada“. Saobraćajnica će biti širine šest metara, sa obostranim trotoarima širine 1,5 metar i kanalizacijom, a ukupna vrijednost investicije je  1,65 miliona KM – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Izgradnja puta za Motike, koja će biti finansirana novcem iz emisije gradskih obveznica, najveće je ovogodišnje ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica na području grada.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ističe da bi radovi na ovoj, izuzetno važnoj dionici mogli početi u drugoj polovini septembra, pod uslovom da do tada bude izabran izvođač radova i potpisani sporazumi sa vlasnicima zemljišta čije će parcele biti eksproprisane za izgradnju novog puta.

– Sa svoje strane, gradska administracija je pokazala razumijevanje za zahtjeve mještana Petrićevca i Motika koji su godinama tražili da ova saobraćajnica bude temeljno rekonstruisana i proširena, time što je ovaj projekt stavila u vrh svojih prioriteta i uvrstila ga među najvažnije ovogodišnje projekte. Sa druge strane, sada nama treba pomoć samih mještana od čije volje, na određen način, sada zavisi realizacija projekta. Naime, u narednim danima, pristupiće se potpisivanju sporazuma sa vlasnicima parcela koje će zahvatati novi put, pa i ovim putem apelujemo na njih da imaju razumijevanja i da ovaj proceduralni korak prođe bez problema koji bi mogli prololngirati radove, na koje svi godinama čekamo – kazao je Sandić.

Pored puta za ovo naselje, još četiri infrastrukturna projekta, koji su u različitim fazama realizacije, biće finansirani iz emisije gradskih obveznica, u ukupnom iznosu od šest miliona KM. Radovi na tri projekta su već počeli, i to izgradnja novog Zelenog mosta, prenamjena nekadašnjeg Šoping centra u novu sportsku dvoranu, kao i nastavak ranije započetog vodovodnog projekta „Crno vrelo“, koji bi trebalo da dovede vodu do 20.000 stanovnika sa rubnih područja grada.

U ovom trenutku, jedini projekat na čiju se konkretnu realizaciju još čeka jeste nastavak izgradnje Istočnog tranzita, na potezu od Krfske do Ulice Gavrila Principa (praktično do novog Zelenog mosta), a koje Grad treba da realizuje zajedno sa Putevima RS.

Prema informacijama iz resornog odjeljenja, i ovaj projekat bi ovih dana trebalo da bude „otkočen“, pošto bi „Putevi RS“, nakon uspješne eksproprijacije zemljišta na ovom potetu koju su vodile gradske vlasti, ovih dana trebalo da raspišu tender za izvođača radova na ovoj dionici.

Po izgradnji ovog pravca, koji bi, ako sve bude išlo po planu, mogao biti završen do proljeća iduće godine, biće završen projekat izgradnje Istočnog tranzita koji je započet još sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

ZAVRŠEN MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU “Orfej” na pobjedničkom prijestolu

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu “Banjaluka 2018” pripala je predstavi “Orfej” Dečjeg pozorišta Subotica, saopšteno je u petak uveče u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS), kuće u čijoj je organizaciji održan festival. Plaketu i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, uručila

“UHVATI FILM” Život osoba sa invaliditetom na velikom platnu

Filmski festival “Uhvati film”, na kojem će biti prikazano 26 filmova o životu osoba sa invaliditetom, otvoren je večeras u “Staklencu” u Banjaluci. Direktorka festivala Dušica Lipovac pozvala je ljubitelje filma i aktiviste da sutra učestvuju u cjeloddnevom programu, koji počinje u podne. Projekcijom filmova nastavlja se debatom o temi “kultura i osobe sa invaliditetom”

(FOTO) OKUPANA SUNCEM Miholjsko ljeto u Banjaluci

Banjaluka je danas okupana suncem. Toplo i ugodno vrijeme izmamilo je stanovnike na ulice. Kao što su meteorolozi ranije najavljivali, miholjsko ljeto je ovih dana stiglo, a prema njihovim najavama grijaće nas do polovine oktobra. Dnevne temperature u najvećem gradu Srpske ne padaju ispod 20 stepeni što daje pravi ugođaj jeseni. Lijepe žene, lišće koje

U POSJETI BANJALUCI Predsjednik gradske Skupštine ugostio Slobodu Mićalović

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, ugostio je danas istaknutu pozorišnu, filmsku i televizijsku glumicu Slobodu Mićalović. Gostovanje hit predstave „Frenki i Džoni“, u kojoj igraju Sloboda Mićalović  i Igor Đorđević, a koja ovih dana gostuje u Republici Srpskoj bila je samo jedna od tema razgovora.

RASPISAN TENDER Milion KM za novi put u Šargovcu

Gradska uprava raspisala je tender za izvođača radova na proširenju i modernizaciji dotrajale Šargovačke ulice, centralne saobraćajnice ovog, sve naseljenijeg kraja, u okviru projekta vrijednog oko milion KM.