Vijesti 03.09.2015.

Projekat za bolju uključenost mentalno nedovoljno razvijenih osoba u društvo

ČITANJE: 1 minuta
mentalno nerazvijene osobe

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka započelo je realizaciju projekta „Akcija mladih u zajednici“.

Nosioci aktivnosi ovog projekta su 15 odraslih lica sa mentalnom zaostalošću iz dnevnog boravka „Oniks“ u kojem funkcioniše eksperimentalna zaštitna radionica.

Radi se uglavnom o licima u  dobi od 22 do 35 godina.

Oni će, u saradnji sa stručnim timom projekta (defektolog, radioničar, koordinator),  kroz radne aktivnosti, biti angažovani u određenim fazama izrade (šmirglanje, bojenje i pakovanje) ekološkog didaktičkog materijala.

Didaktički materijal je od drveta i boji se ekološkim bojama neškodljivim za djecu.

Radi se o različitim vrstama slagalica predviđenih za djecu predškolskog i ranoškolskog uzrasta.

Ovaj materijal radi su u skladu sa nastavnim planovima i programima, a razvija logička, aritmetička i geometrijska znanja, mišljenje, opažanje, koncentraciju, koordinaciju, finu motoriku, i slično.

Tokom četiri mjeseca, koliko će projekat trajati, biće izrađeno oko 175 komada didaktičkog materijala koji će biti poklonjeni učenicima pet banjalučkih osnovnih škola.

Svaki komplet će se sastojati od 35 komada didaktičkog materijala.

Kako navode iz udruženja, cilj projekta jeste prevencija institucionalnog zbrinjavanja lica sa mentalnom zaostalošću, te razvoj socijalne uključenosti u društvo kroz  razvijanje  svijesti građana u našoj lokalnoj zajednici o mentalnoj zaostalosti kao invalidnosti  i njihovim preostalim  kapacitetima.

– Ovakav način rada doprinosi: većoj  socijalnoj uključenosti, predsatavljanju članova udurženja kao korisnih članova zajednice, njihovu vidljivost u zajednici, smanjenju  predrasuda o njima kao balastu društva, ukazivanju na to  da im je mjesto u zajednici, a ne u instituciji, itd- saopšteno je iz udruženja.

Grad Banjaluka je podržao ovaj projekat.