Sport 03.01.2016.

Projekt “Dječija atletika”: BiH će dobiti 576 obučenih trenera

ČITANJE: 3 minute
atletika
Atletski savez BiH (AS BiH) počeo je s realizacijom projekta “Dječija atletika”, koji će realizovati u saradnji sa Svjetskom atletskom federacijom (IAAF). Planirano je da program traje četiri godine nakon čega će BiH dobiti 576 obučenih trenera za rad s djecom, a kroz projekt će se s atletikom upoznati oko 210.000 djece.

“Kids Athletics” ili “Dječija atletika” je projekt koji je IAAF pokrenuo još 2005. godine. AS BiH je davno dobio ponudu da učestvuje u njemu, ali zbog raznih problema u njegovu realizaciju se krenulo tek u oktobru 2015. godine. Za koordinatora projekta izabrana je Vahida Kozić, predsjednik Komisije za trenere AS BiH i jedini zvanični predavač IAAF-a u BiH.

-BiH je ranije dobila ponudu da uđe u projekt, ali smo tek 2014. godine potpisali s IAAF-om ugovor o njegovom sprovođenju kod nas. Prvenstveni cilj IAAF-a je da se u saradnji s državnim ministarstvom obrazovanja projekat primijeni u osnovnim školama. Međutim, s obzirom da BiH nema takvo ministarstvo na državnom nivou, odlučili smo da krenemo u realizaciju projekta uz pomoć lokalnih zajednica, kantona i entiteta. Prvi seminar u BiH imali smo 30. oktobra i na njemu smo obučili 24 instruktora. Sada bi oni trebali u svojim sredinama da edukuju po 24 trenera koji će raditi s djecom. Po završetku programa, a planirano je da on traje četiri godine, trebali bi dobiti 576 obučenih trenera. U tom periodu ovim projektom biće obuhvaćeno oko 210.000 djece u cijeloj BiH, uzrasta od sedam do 12 godina- kaže Kozić.

Djeca tokom projekta neće biti upoznata s klasičnim atletskim nadmetanjem, nego im se nudi specifičan timski oblik takmičenja i animatorskog je karaktera. Kretnje nisu striktno atletske, već za cilj imaju da animiraju djecu i potaknu ih da se bave sportom.

-IAAF određenim sredstvima i opremom koja je specifična stimuliše ovaj projekt. Atletska oprema je modifikovana kako bi je mogli koristiti mlađi uzrasti. Naprimjer, nije pravo koplje, nego vorteks koji je spužvast i zviždi kada ga bacite. Zatim, prepone su od spužve, diskovi su od gume i manji su od standardnih… Kada god se održi seminar, na njemu učestvuju i djeca. Projekat je krenuo po gradovima i regijama u BiH. Nismo išli na entitetsku i kantonalnu podjelu, nego na geografsku, vođeni tim gdje imamo atletske radnike. U gradovima gdje nema klubova ili atletskih radnika, projekat ćemo relizovati uz pomoć sportskih saveza. Bez obzira na brojne probleme odlučili smo samostalno da krenemo s projektom. Prvenstveno nas interesuje sport i atletika, tako da ćemo, uz neku kombinaciju nas iz Saveza, klubova i sportskih saveza, pokušati realizovati projekat do kraja- priča Kozić.

AS BiH je za realizaciju projekta dobio 25.000 američkih dolara od IAAF-a. Novac će biti isplaćen u dva dijela.

-Dobili smo i deset paketa specifične atletske opreme, a vrijednost svakog je oko 1.500 eura. Što se tiče novčanog iznosa koji ćemo dobiti u dva dijela, jasno je da on nije dovoljan da pokrije cijeli projekt. Možda ćemo uspjeti pokriti troškove 24 seminara, a za ostatak troškova koji nisu veliki očekujemo da će se uključiti lokalne zajednice i klubovi. Za seminare, koji su održani u Zenici i Banjaluci, korištenje dvorane je bilo plaćeno. Nadamo se da će se tako i nastaviti. Savez će finansirati izradu majica i diploma koje će dobijati učesnici seminara- rekla je Kozić.

Prema uputama IAAF-a, svaka zemlja koja učestvuje u projektu “Dječija atletika” tokom godine trebala bi organizovati državno takmičenje. No, s obzirom da su u svjetskoj kući atletike dobro upoznati sa stanjem u AS BiH, od njih se to ne očekuje. Ipak, Kozić je najavila kako planiraju na ljeto, uoči odlaska bh. atletičara na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, organizovati takmičenje na kojem će nastupiti barem predstavnici klubova koji rade sa djecom u BiH.

(NN)