Projekti u oblasti elektroenergetike vrijedni više od 3,2 milijarde KM

petar-djokic

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavljuje da se u 2016. godini mogu očekivati nove investicije u sektoru tekstilne industrije i nova zapošljavanja.

Đokić očekuje da će biti nastavljeni pozitivni trendovi povećanja privrednih aktivnosti, rasta industrijske proizvodnje i BDP-a, kao i povećanja izvoza, te trend smanjenja broja nezaposlenih.

-Novu godinu počećemo puštanjem u probni rad `Termoelektrane /TE/ Stanari`, što će znatno povećati energetski bilans Republike Srpske i uticati na dalji razvoj energetskog sektora- napominje Đokić u intervjuu za Srnu.

Osim ovog projekta i nekoliko velikih fabrika koje su otvorene u posljednja dva mjeseca, poput Fabrike metal-silicijuma u Mrkonjić Gradu i austrijske firme “Mreža Netvork” iz Dervente, u toku je realizacija većeg broja važnih projekata koji će doprinijeti povećanju privredne aktivnosti.

-Trenutno su u realizaciji projekti u oblasti elektroenergetike vrijedni više od 3,2 milijarde KM, a kada toj cifri dodamo i planirani projekat “TE Gacko dva”, za koji smo već počeli određene aktivnosti, možemo govoriti o investicijama vrijednim više od četiri milijarde KM- naglašava Đokić.

Ministar navodi da su TE Ugljevik tri, TE Gacko dva, Hidroelektrane /HE/ Mrsovo, dva vjetroparka u Hercegovini i HE Dabar samo neki od projekata koji se realizuju u Srpskoj.

Ministar ocjenjuje da je od izuzetne važnosti što rast bilježi i sektor industrijske proizvodnje u kojem su stope rasta za prvih deset mjeseci 2015. godine veće za 3,5 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

-Više fabrika je prethodnih mjeseci povećavalo broj zaposlenih, a postoje najave da će to raditi i u narednom periodu, što je izuzetno značajno i šalje jasnu poruku da je Srpska pogodno mjesto za investiranje- ističe Đokić za Srnu.

On posebno ističe “Aluminu” Zvornik, koja trenutno zapošljava više od 1.200 radnika i bilježi stalni rast vrijednosti proizvodnje i poslovnih aktivnosti.

Đokić navodi da je u Bratuncu u toku izgradnja fabrike peleta, u koju će kompanija iz Češke uložiti oko 6,4 miliona KM. U dijelu kapaciteta “Novoteksa” u Trebinju obezbijeđeno je zapošljavanje više od 150 radnika kroz zakup preduzeće “Trenteks”, što je jedna u nizu stranih investicija.

-Obezbijedili smo nastavak proizvodnje i u pogonima “Limka” iz Skelana, “Nove Polimke” Rudo, a preduzeće “Kosmos” iz Banjaluke, koje je 2015. godinu dočekalo u štrajku i protestima, danas ima posao koji se razvija i obezbjeđuje redovnost isplate plata- navodi Đokić.

On podsjeća na težak proces restrukturisanja FAMOS-a, koji je rezultirao formiranjem novog zajedničkog preduzeća sa inostranim partnerom i očuvanjem proizvodnje i posla za stotinu radnika na području Grada Istočno Sarajevo.

Ministarstvo je spremno da, u punom kapacitetu, radi na stvaranju pozitivnog privrednog ambijenta, promociji i pojačanom predstavljanju potencijala Republike Srpske u inostranstvu, a posebno u zemljama koje pružaju podršku i prihvataju partnerstvo sa Srpskom.

Đokić napominje da Vlada i resorno ministarstvo podržavaju sve aktivnosti investitora, domaćih i stranih, čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti kako bi nastavili trend privrednog rasta i opšteg društveno-ekonomskog razvoja Srpske.

Đokić u intervjuu Srni naglašava da je za svakog investitora, domaćeg ili stranog, važno da Vladu Srpske vidi kao partnera koji je spreman da razgovara, donosi odluke i daje garanciju da će one biti sprovedene.

On posebno ističe da je Vlada uspjela da sačuva političku, ekonomsku, fiskalnu i socijalnu stabilnost i obezbijedi uslove za uspješnu realizaciju započetih investicionih projekata, uprkos brojnim pokušajima političke destabilizacije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić smatra da je 2015. godina bila godina reformi i rasta privrednih aktivnosti u Srpskoj, koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

(Srna)

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,

ZADOVOLJAN IGROM NAJMLAĐIH PRVOTIMACA: Mikić hvali najmlađe prvotimce

Nakon poraza od Škofje Loke (31:32) u Prijedoru, Borac m:tel je u drugom meču, odigranom u “Boriku”, deklasirao istog rivala sa 32:23, a trener “crveno-plavih” Mirko Mikić posebno je zadovoljan igrom najmlađih prvotimaca. Luka Perić, Petar Grbić, Zoran Radić i Nemanja Milovac imaju tek po 16 godina, ali su već sada pokazali da banjalučki rukomet

“Dual” radar do kraja septembra u Banjaluci

Radarski sistem “dual” od sutra do 30. septembra kontrolisaće brzinu vozila na putevima u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, najavljeno je iz ove uprave. Ovaj sistem podrazumijeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja. “Radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima, a uređaj istovremeno detektuje više vozila u

Kreću kontrole svadbenih salona i „keteringa“

Gradska inspekcija će u narednim danima pooštriti kontrole svadbenih salona i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge na bazi „keteringa“, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Tržišna inspekcija će iz svoje nadležnosti, prije svega, kontrolisati posjedovanje rješenja o registaraciji i izdavanju odgovarajućeg računa za pružene ugostiteljske usluge, dok će Inspekcija rada kontrolisati prijavu radnika i