Biznis 03.01.2016.

Projekti u oblasti elektroenergetike vrijedni više od 3,2 milijarde KM

ČITANJE: 3 minute
petar-djokic

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavljuje da se u 2016. godini mogu očekivati nove investicije u sektoru tekstilne industrije i nova zapošljavanja.

Đokić očekuje da će biti nastavljeni pozitivni trendovi povećanja privrednih aktivnosti, rasta industrijske proizvodnje i BDP-a, kao i povećanja izvoza, te trend smanjenja broja nezaposlenih.

-Novu godinu počećemo puštanjem u probni rad `Termoelektrane /TE/ Stanari`, što će znatno povećati energetski bilans Republike Srpske i uticati na dalji razvoj energetskog sektora- napominje Đokić u intervjuu za Srnu.

Osim ovog projekta i nekoliko velikih fabrika koje su otvorene u posljednja dva mjeseca, poput Fabrike metal-silicijuma u Mrkonjić Gradu i austrijske firme “Mreža Netvork” iz Dervente, u toku je realizacija većeg broja važnih projekata koji će doprinijeti povećanju privredne aktivnosti.

-Trenutno su u realizaciji projekti u oblasti elektroenergetike vrijedni više od 3,2 milijarde KM, a kada toj cifri dodamo i planirani projekat “TE Gacko dva”, za koji smo već počeli određene aktivnosti, možemo govoriti o investicijama vrijednim više od četiri milijarde KM- naglašava Đokić.

Ministar navodi da su TE Ugljevik tri, TE Gacko dva, Hidroelektrane /HE/ Mrsovo, dva vjetroparka u Hercegovini i HE Dabar samo neki od projekata koji se realizuju u Srpskoj.

Ministar ocjenjuje da je od izuzetne važnosti što rast bilježi i sektor industrijske proizvodnje u kojem su stope rasta za prvih deset mjeseci 2015. godine veće za 3,5 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

-Više fabrika je prethodnih mjeseci povećavalo broj zaposlenih, a postoje najave da će to raditi i u narednom periodu, što je izuzetno značajno i šalje jasnu poruku da je Srpska pogodno mjesto za investiranje- ističe Đokić za Srnu.

On posebno ističe “Aluminu” Zvornik, koja trenutno zapošljava više od 1.200 radnika i bilježi stalni rast vrijednosti proizvodnje i poslovnih aktivnosti.

Đokić navodi da je u Bratuncu u toku izgradnja fabrike peleta, u koju će kompanija iz Češke uložiti oko 6,4 miliona KM. U dijelu kapaciteta “Novoteksa” u Trebinju obezbijeđeno je zapošljavanje više od 150 radnika kroz zakup preduzeće “Trenteks”, što je jedna u nizu stranih investicija.

-Obezbijedili smo nastavak proizvodnje i u pogonima “Limka” iz Skelana, “Nove Polimke” Rudo, a preduzeće “Kosmos” iz Banjaluke, koje je 2015. godinu dočekalo u štrajku i protestima, danas ima posao koji se razvija i obezbjeđuje redovnost isplate plata- navodi Đokić.

On podsjeća na težak proces restrukturisanja FAMOS-a, koji je rezultirao formiranjem novog zajedničkog preduzeća sa inostranim partnerom i očuvanjem proizvodnje i posla za stotinu radnika na području Grada Istočno Sarajevo.

Ministarstvo je spremno da, u punom kapacitetu, radi na stvaranju pozitivnog privrednog ambijenta, promociji i pojačanom predstavljanju potencijala Republike Srpske u inostranstvu, a posebno u zemljama koje pružaju podršku i prihvataju partnerstvo sa Srpskom.

Đokić napominje da Vlada i resorno ministarstvo podržavaju sve aktivnosti investitora, domaćih i stranih, čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti kako bi nastavili trend privrednog rasta i opšteg društveno-ekonomskog razvoja Srpske.

Đokić u intervjuu Srni naglašava da je za svakog investitora, domaćeg ili stranog, važno da Vladu Srpske vidi kao partnera koji je spreman da razgovara, donosi odluke i daje garanciju da će one biti sprovedene.

On posebno ističe da je Vlada uspjela da sačuva političku, ekonomsku, fiskalnu i socijalnu stabilnost i obezbijedi uslove za uspješnu realizaciju započetih investicionih projekata, uprkos brojnim pokušajima političke destabilizacije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić smatra da je 2015. godina bila godina reformi i rasta privrednih aktivnosti u Srpskoj, koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

(Srna)