Projekti u oblasti elektroenergetike vrijedni više od 3,2 milijarde KM

petar-djokic

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavljuje da se u 2016. godini mogu očekivati nove investicije u sektoru tekstilne industrije i nova zapošljavanja.

Đokić očekuje da će biti nastavljeni pozitivni trendovi povećanja privrednih aktivnosti, rasta industrijske proizvodnje i BDP-a, kao i povećanja izvoza, te trend smanjenja broja nezaposlenih.

-Novu godinu počećemo puštanjem u probni rad `Termoelektrane /TE/ Stanari`, što će znatno povećati energetski bilans Republike Srpske i uticati na dalji razvoj energetskog sektora- napominje Đokić u intervjuu za Srnu.

Osim ovog projekta i nekoliko velikih fabrika koje su otvorene u posljednja dva mjeseca, poput Fabrike metal-silicijuma u Mrkonjić Gradu i austrijske firme “Mreža Netvork” iz Dervente, u toku je realizacija većeg broja važnih projekata koji će doprinijeti povećanju privredne aktivnosti.

-Trenutno su u realizaciji projekti u oblasti elektroenergetike vrijedni više od 3,2 milijarde KM, a kada toj cifri dodamo i planirani projekat “TE Gacko dva”, za koji smo već počeli određene aktivnosti, možemo govoriti o investicijama vrijednim više od četiri milijarde KM- naglašava Đokić.

Ministar navodi da su TE Ugljevik tri, TE Gacko dva, Hidroelektrane /HE/ Mrsovo, dva vjetroparka u Hercegovini i HE Dabar samo neki od projekata koji se realizuju u Srpskoj.

Ministar ocjenjuje da je od izuzetne važnosti što rast bilježi i sektor industrijske proizvodnje u kojem su stope rasta za prvih deset mjeseci 2015. godine veće za 3,5 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

-Više fabrika je prethodnih mjeseci povećavalo broj zaposlenih, a postoje najave da će to raditi i u narednom periodu, što je izuzetno značajno i šalje jasnu poruku da je Srpska pogodno mjesto za investiranje- ističe Đokić za Srnu.

On posebno ističe “Aluminu” Zvornik, koja trenutno zapošljava više od 1.200 radnika i bilježi stalni rast vrijednosti proizvodnje i poslovnih aktivnosti.

Đokić navodi da je u Bratuncu u toku izgradnja fabrike peleta, u koju će kompanija iz Češke uložiti oko 6,4 miliona KM. U dijelu kapaciteta “Novoteksa” u Trebinju obezbijeđeno je zapošljavanje više od 150 radnika kroz zakup preduzeće “Trenteks”, što je jedna u nizu stranih investicija.

-Obezbijedili smo nastavak proizvodnje i u pogonima “Limka” iz Skelana, “Nove Polimke” Rudo, a preduzeće “Kosmos” iz Banjaluke, koje je 2015. godinu dočekalo u štrajku i protestima, danas ima posao koji se razvija i obezbjeđuje redovnost isplate plata- navodi Đokić.

On podsjeća na težak proces restrukturisanja FAMOS-a, koji je rezultirao formiranjem novog zajedničkog preduzeća sa inostranim partnerom i očuvanjem proizvodnje i posla za stotinu radnika na području Grada Istočno Sarajevo.

Ministarstvo je spremno da, u punom kapacitetu, radi na stvaranju pozitivnog privrednog ambijenta, promociji i pojačanom predstavljanju potencijala Republike Srpske u inostranstvu, a posebno u zemljama koje pružaju podršku i prihvataju partnerstvo sa Srpskom.

Đokić napominje da Vlada i resorno ministarstvo podržavaju sve aktivnosti investitora, domaćih i stranih, čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje nove vrijednosti kako bi nastavili trend privrednog rasta i opšteg društveno-ekonomskog razvoja Srpske.

Đokić u intervjuu Srni naglašava da je za svakog investitora, domaćeg ili stranog, važno da Vladu Srpske vidi kao partnera koji je spreman da razgovara, donosi odluke i daje garanciju da će one biti sprovedene.

On posebno ističe da je Vlada uspjela da sačuva političku, ekonomsku, fiskalnu i socijalnu stabilnost i obezbijedi uslove za uspješnu realizaciju započetih investicionih projekata, uprkos brojnim pokušajima političke destabilizacije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić smatra da je 2015. godina bila godina reformi i rasta privrednih aktivnosti u Srpskoj, koji će biti nastavljen i u ovoj godini.

(Srna)

VIŠKOVIĆ: Stanje u SP-u ne može uticati na rad Vlade RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da aktuelno stanje unutar Socijalističke partije (SP) ni u kojoj mjeri ne može uticati na rad Vlade Srpske, jer su to unutarstranački problemi. “Vlada Srpske ima komotnu skupštinsku većinu, prema tome, ovo ne može ugroziti njen rad”, rekao je Višković novinarima u Bileći. Višković je ukazao

Otvoreno novo igralište na Laušu

Novo dječije igralište otvoreno je danas u Karađorđevoj ulici na Laušu, u okviru velike akcije u kojoj je u posljednje tri godine izgrađeno 25 igrališta na području Banje Luke. Igralište na Laušu izgrađeno je u okviru zajedničkog projekta Grada i Razvojnog programa UN-a (UNDP).

RADOJIČIĆ: Nove školske dvorane na Starčevici i Laušu

Grad Banja Luka je u posljednje tri godine preduzeo brojne aktivnostti na obnovi školske infrastrukture na cjelokupnom području Banje Luke, uključujući i seoske škole, a u ovoj godini nac očekuje još jedan veliki projekat – izgradnja nove sporske dvorane za Osnovnu školu “Branko Radičević” na Starčevici, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Ukazali se u Bratuncu: Ipak aktivisti PDP-a, a ne „omladinci“

Alternativna televizija prenijela je da je Draško Stanivuković organizovao prevoz autobusom iz Banjaluke koji je išao za Bratunac na skup “Buđenje Srpske”. Na snimcima i fotografijama jasno se vidi da je u autobusu bilo praznih mjesta, što znači da čak ni u Banjaluci nisu uspjeli napuniti autobus.

Muzej pristupačnosti postavljen u Banjaluci

Alternativni muzej pristupačnosti  postavljen je proteklog vikenda u tržnom centu „Delta planet“ u organizaciji amputiraca UDAS Republike Srpske, s ciljem podizanja svijesti o svakodnevnim preprekama sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Kroz ovu vođenu alternativnu muzejsku postavku, sugrađani su imali priliku pogledati izložbu fotografija, ali i staviti se u ulogu osobe sa invaliditetom kroz

Položeni vijenci u spomen na jevrejske žrtve

Polaganjem vijenaca na jevrejsko spomen-obilježje na Novom groblju u Banjoj Luci, danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Uz predstavnike Jevrejske opštine Banja Luka, vijenac je položio i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. Jevrejska zajednica je na našim prostorima trajala vijekovima i iako nije bila brojna, ostavila je dubok pečat i na kulturu i

SP TRAŽI POLICIJSKU ISTRAGU: “Isključeni članovi koordinirali dolazak zatvorskih stražara na sjednicu GO”

Socijalistička partija najoštrije osuđuje jučerašnji nasilni pokušaj da se spriječi održavanje sjednice Glavnog odbora u Doboju, na kojoj su iz partije isključeni narodni poslanici Maksim Skoko, Goran Selak i Milenko Savanović zbog grubog kršenja Statuta stranke i nanošenja velike štete partiji, njenim organima i našem članstvu, saopšteno je danas iz SP. U saopštenju se dodaje