Svijet 04.09.2020.

PROJEKTI VRIJEDNI MILIJARDE: Procurili u javnost dijelovi sporazuma iz Bijele kuće

ČITANJE: 2 minute

Sporazum čije potpisivanje se očekuje u Bijeloj kući još nije objelodanjen, ali su neki njegovi dijelovi procurili u javnost,  “zahvaljujući” nesuglasicama među kosovskim liderima, prenosi Tanjug.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj danas je aktuelnom premijeru Avdulahu Hotijuporučio da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno dijelom teritorije i resursima tzv. Kosova prepušta.

Haradinaj smatra da Gazivode, značajan energetski resurs, ne smiju biti i u rukama Srbije.

Sporazum takođe predviđa i realizaciju projekta “mini-Šengen”, kojem se Priština protivila, uprkos pritisku albanskog premijera Edija Rame da se pridruži toj inicijativi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Tanjug.

Dokumentom se predviđa i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana, što se takođe saznalo zahvaljujući nezadovoljstvu Haradinaja.

Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vrijedne 13 milijardi dolara, kako je prenijela prištinska televizija Klan Kosova.

Sporazum se, navodi se, bavi pitanjima ekonomskog razvoja, a riječ je o 13 milijardi dolara predviđenih za ulaganje u u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte koji će uticati na razvoj tzv. Kosova i Srbije.

Inače, televizija Klan Kosova izvještava, nezvanično, sporazum neće potpisati međusobno delegacije Beograda i Prištine, već svaka strana potpisuje dokument sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se, navode na toj televiziji da neće biti potrebe da ti dokumenti budu ratifikovani u parlamentu.

Takođe, navodi se da će Srbija i Kosovo međusobno priznati diplome i druge obrazovne certifikate. Nadalje, navodi se i da će obje strane zabraniti učešće u 5G mreži sa “nepouzdanim” ponuđačima pri čemu su aludira na Huawei.

U sporazumu se, između ostalog, nalaže da će se promovisati i štiti sloboda vjere religijskih zajednica. Obje strane su se obavezale i da će raditi na efikasnijem pronalasku nestalih, te riješavati pitanje izbjeglica.

U sporazumu su se obavezali da će Hezbolah tretirati kao terorističku organizaciju.

Na kraju se ističe i da će Kosovo pristati na implementaciju jednogodišnjeg moratorija u nastojanju da postane članica međunarodnih organizacija dok će Srbija imati jednogodišnji moratorij na kampanji nepriznavanja Kosova. Takođe, u sporazumu se navodi da će se Kosovo i Izrael međusobno priznati.

(N.S/ Banjaluka.net)