Vijesti 11.04.2016.

Prolaznost prve pomoći na testovima 95%, a ne smiju ni prići unesrećenima

ČITANJE: 3 minute
hitna
Kandidati za vozačku dozvolu u RS lani su iz oblasti prve pomoći imali prolaznost od čak 95 odsto.

Moglo bi se iz tog procenta zaključiti da je situacija idealna, ali je, sudeći prema riječima ljekara i zaposlenih u auto-školama, daleko od toga.

Štaviše, iz pojedinih službi hitne pomoći kažu da je bilo čak i slučajeva da vozači, kada naiđu na nezgodu, ne smiju ni prići povrijeđenima.

Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH, ističe da obuka potraje nekoliko sati i da rezultati izostanu.

“Većina vozača ne bi mogla pomoći unesrećenoj osobi”, naglasio je Ivić.

Istovremeno, zamjerke imaju i ljekari, pa su nam tako u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srbac kazali da nisu zadovoljni.

“Ne usuđuju se prići unesrećenome, već zovu nas. A ta prva reakcija je u nekim situacijama veoma bitna. Mi uglavnom izađemo brzo na teren, ali možemo potvrditi da bi vozači trebalo da budu bolje obučeni da pomognu povrijeđenima u saobraćajnim nezgodama”, kazali su nam u srbačkom Domu zdravlja.

I iz Doma zdravlja Banjaluka su za “Nezavisne” potvrdili da vozači često zbog neznanja ne pristupe ukazivanju prve pomoći povrijeđenom licu.

“Prilikom saobraćajnih nezgoda vozači nedovoljno i neadekvatno  primjenjuju ono što su naučili iz prve pomoći da pruže prvu pomoć povrijeđenom. Obično čekaju da to uradi neko drugi, odnosno Služba hitne medicinske pomoći”, naveli su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoističnu Evropu, ističe da je zapravo riječ o vrlo teškim situacijama, tako da mnogi bježe od toga da priđu kada vide da je neko povrijeđen.

“Oni su obučeni za osnovne stvari, da prepoznaju određena stanja i pokušaju, na primjer, da zaustave krvarenje. Ali da nešto više od toga učine – čisto sumnjam. Igrom slučaja bio sam na nekoliko takvih ispita. Nauči se sve napamet i zato imaju veliku prolaznost. Međutim, diskutabilno je u kom procentu nauče osnove”, ocijenio je Femić.

Međutim, nije baš u svim krajevima situacija obeshrabrujuća. Tako Duško Milovanović, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina, ističe da njihova iskustva pokazuju da u ovom segmentu ima pomaka.

“Pomoć koju vozači i ostali koji se nađu na mjestu nezgode pruže do dolaska stručnih ekipa je vrlo dragocjena i u posljednjih nekoliko godina tu se bilježe pomaci”, rekao je Milovanović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ističu da kandidati na ispitima pokazuju traženi nivo znanja.

“Zavod za obrazovanje odraslih može potvrditi da se proces sprovođenja polaganja ispita iz pružanja prve pomoći sprovodi u skladu sa važećim propisima, da ispite sprovode licencirani ispitivači doktori medicine, te da kandidati na ispitima pokazuju traženi nivo znanja definisan testovnim pitanjima”, naveli su iz resornog ministarstva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prvu pomoć prošle godine polagalo je 15.123 kandidata, a položilo ih je čak 14.423, što znači da je prolaznost bila ni manje ni više nego – 95 odsto. 15.123 kandidata bilo 2015. godine 14.423 ih položilo prvu pomoć

(Nezavisne novine)