Magazin 10.05.2019.

“PROLJEĆE U MUZEJU” Danas počinje 13. tradicionalna manifestacija

ČITANJE: 1 minuta

Izložba učeničkih radova “Muzejski eksponat kao inspiracija” biće otvorena danas u 12 časova u Muzeju Republike Srpske.

U periodu od  4. do 29. marta, Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad organizovalo je 34 likovne  radionice, u kojima su učestvovale 31 osnovna škola i centri iz Republike Srpske.

Ovo je 13. manifestacija “Proljeće u Muzeju” koju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, organizuje Odjeljenje za obrazovno pedagoški rad Muzeja RS za djecu osnovnih škola i centara.

Organizatori manifestacije su viši muzejski pedagog Nataša Nogo, i saradnici, viši muzejski tehničar Milanka Dragojević i portparol Muzeja Ana Brataševec, a žiriranje likovnih radova uradila je slikar konzervator Đurđica Bjelošević.

– Tokom radionica u Muzeju RS, svakog “Proljeća u Muzeju” učesnici mogu istražiti različite tehnike, ili miješanje različitih medija u novom umjetničkom iskustvu. Svi časovi umjetnosti su osmišljeni tako da se učenici zabave dok razvijaju veštine kreativnog razmišljanja, fine motoričke sposobnosti, istrajnost i kulturnu svijest. Nastojimo da podstaknemo vrline kreativnosti kako bi naši učenici održali doživotnu ljubav prema umjetnosti – izjavila je Đurđica Bjelošević.

Manifestacija “Proljeće u Muzeju” odražava kreativnost učenika i djeluje edukativno u razvijanju svijesti o blagu materijalne i nematerijalne kulturne baštine.Ciljevi i zadaci likovnih radionica i izložbe su otkrivanje i osnaživanje kreativnosti i samoistraživanja kod svih učesnika i to u dinamičnoj sredini u kojoj se djeca osjećaju slobodno.

(Srpskainfo)