Vijesti 24.03.2016.

Proljećna akcija čišćenja grada od 28. marta do 18. aprila

ČITANJE: 2 minute
ciscenje grada
Proljetna akcija čišćenja i uređenja Banjaluke trajaće od 28. marta do 18. aprila i u tom periodu građani će moći da se riješe kompletnog otpada, osim građevinskog, najavio je danas gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Gavranović je na konferenciji za novinare rekao da će akcija na desnoj obali Vrbasa trajati od 28. marta do 8. aprila, a na lijevoj obali od 5. do 18. aprila.

On je građane i ustanove pozvao da se priključe akciji jer se tako mogu riješiti krupnog otpada bez dodatnih troškova, koji će ostaviti na određenim mjestima, a dalje će ga otpremiti komunalna preduzeća.

Na ovaj način tokom proteklih akcija uspješno je otpremljen veliki dio otpada, uglavnom sa divljih deponija. Prošle godine u ovoj akciji prikupljene su 442 tone otpada. Grad je za ovu akciju izdvojio 60.000 KM.

“Očekujem dobar odziv graćana, kao i do sada. Akciju ćemo simbolično započeti zasađivanjem stabla kod Osnovne škole `Branko Ćopić`”, najavio je Gavranović.

O lokaciji gdje mogu da iznesu otpad građani će biti upoznati posredstvom medija i mjesnih zajednica.

Gavranović je najavio da će od 4. aprila do 20. maja trajati akcija “Biramo najuređenije dvorište” za koju nagradni fond iznosi 3.000 KM.

Gradonačelnik Banjaluke pozvao je građane da tokom proljetnih radova ne pale otpad i korov, te da čuvaju od huligana uređena dječija igrališta u koja su uložena ogromna sredstva.

Gavranović je danas istakao da uprkos finansijskim poteškoćama grad može da organizuje brojne sportske i kulturne događaje, te da će učiniti napor da se održi nivo dosadašnjih manifestacija.

On je napomenuo da Banjaluka ima razvijenu saradnju u oblasti kulture sa njemačkim gradom Kajzerslauternom, te da je tokom posjete banjalučke delegacije ovom gradu dogovoren razvoj privredne saradnje i posjeta njihovih privrednika Banjaluci.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa “Toplanom” i rampom na izletišu Banj Brdo, Gavranović je za sljedeću sedmicu najavio sastanak sa resornim ministrima u vezi sa “Toplanom”, a da će na Banj Brdu uskoro biti uklonjena rampa, ali će režim saobraćaja ostati isti.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da se sastao sa predstavnicima stanovnika donjeg dijela sela Bukvalek koji su nedavno negodovali jer nije riješeno pitanje vodosnabdijevanja njihovih domaćinstava i puta prema gradu.

Novaković je naveo da im je objasnio da rješavanje tog problema nije bilo u zvaničnim planovima, ali da će predstavnici grada sljedeće sedmice izaći na teren i vidjeti kako se to može riješiti.

(Agencije)