Magazin 05.04.2019.

PROLJETNI KONCERT SIMFONIJSKOG ORKESTRA: Banjalučki sunčani dani uz Mocarta

ČITANJE: 3 minute

Proljetni koncert simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije uljepšaće Banjalučke sunčane dane kompozicijama Volfganga Amadeusa Mocarta, možda i najčuvenijeg kompozitora u istoriji muzike, koji je u svojim djelima slavio ljepotu i radost življenja, te će i sam koncert odisati notama sreće i radosti.

Ovako koncert najavljuje violinista Ivan Otašević, koji kaže da je koncert kao što je ovaj velika odgovornost. Prema njegovim riječima, glavni cilj je kvalitetno predstavljanje umjetničke scene Republike Srpske i Banjaluke.

Nakon Novogodišnjeg koncerta 14. januara i nakon dva uspješna februarska gostovanja u Skoplju i Beogradu, Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije će se u ponedjeljak, 8. aprila, u 20 časova predstaviti večernjim koncertom “U susret proljeću” u Kulturnom centru Banski dvor.

– Koncerti u gradu u kojem živimo i radimo, pred našom publikom, nose uz odgovornost i posebno zadovoljstvo, koje mi muzičari nalazimo u komunikaciji s nama poznatom, brojnom i redovnom publikom – rekao je Otašević.

Ivan Otašević

Banjalučka filharmonija izvešće tematski koncert nazvan “U susret proljeću – veče Mocarta“, na kojem će orkestrom dirigovati mladi i uspješni banjalučki dirigent Dušan Urošević, a solista na klaviru biće Snježana Popović, koja izvodi popularni Mocartov koncert za klavir i orkestar u “A duru”.

O mladom dirigentu Dušanu Uroševiću, asistentu na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, govore njegovi brojni, kvalitetni i posjećeni nastupi. Saradnju s Banjalučkom filharmonijom počeo je prije godinu dana, a do sada je sarađivao sa mnogim vrsnim muzičarima.

– Na moji sreću, imao sam priliku i da stanem “rame uz rame” s Aleksandrom Kojićem, dirigentom Opere SNP u Novom Sadu, sa kojim sam dijelio scenu tokom Novogodišnjeg koncerta Banjalučke filharmonije. Nastupi sa filharmonijom pružaju mi priliku da, kao mlad dirigent, uplovim što češće i bolje u profesionalne vode, pored pedagoškog zadatka koji me ispunjava u radu sa studentima na Akademiji umjetnosti UNIBL – rekao je Urošević.

Posebno cijeni činjenicu da Banjalučka filharmonija njeguje rad s domaćim kadrom.

– Smatram da je za Banjalučku filharmoniju neophodno da postane zvanična institucija, kako bi ona bila centar i rasadnik svog raskošnog talenta koji ovdje gajimo, a koji već godinama odlazi tragom boljeg poslovnog okruženja – istakao je on.

Na koncertu će se po prvi put sa simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije predstaviti i sjajna pijanistkinja Snježana Popović Vuleta. Ona vrlo aktivno nastupa na koncertnim scenama Republike Srpske i regiona, a svoj kvalitet pokazuje brojnim solističkim koncertima.

– I solistkinja i dirigent su predavači na našoj sjajnoj Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a brojni naši muzičari su članovi orkestra. To dovoljno govori o značaju Akademije za Banjaluku i Republiku Srpsku. Na ovoj visokoj školi stasavaju mladi umjetnici iz čitave Republike, koji će u budućnosti nositi odgovornost za umetnost i kulturu u Banjaluci i Republici Srpskoj. Zbog toga možemo reći da je Akademija umjetnosti zaista začetnik umjetnosti i kulture na ovim prostorima – dodao je violonista Otašević.

Repertoar za koncert izabrali su u skladu sa onim što Mocart kao kompozitor nudi – vedrina, polet, pozitivna energija. S obzirom da su to najčešće riječi kojima se opisuje proljeće, činilo se da su djela V. A. Mocarta bila logičan izbor. “Koncert za klavir u A-duru, K. 414” spada u bisere pijanističkih koncerata. Izvodili su ga širom svijeta pijanisti poput Vladimira Aškenazija, Mauricija Polinija, Micuko Učide i drugi.

(Srpskainfo)