Vijesti 20.11.2015.

Promjena pravila: Srednjoškolce u RS latinski mogu učiti profesori bez diplome?!

ČITANJE: 2 minute
vlada-rs
Profesori istorije, francuskog jezika i književnosti, kao i italijanskog jezika i književnosti ubuduće će moći da predaju latinski jezik u srednjim tehničkim i stručnim školama, uprkos tome što nisu slušali ni dana latinskog jezika, saznaje Banjaluka.net.

Ovakva praksa omogućena je nedavno izmijenjenom pravilniku o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u srednjim tehničkim i stručnim školama, koje je Ministarstvo prosvjete i kulture RS promijenilo početkom oktobra ove godine.

Iako je pravilnik tek stupio na snagu, u mnogim školama bukti nezadovoljstvo prosvjetara zbog nove prakse. Mnogi od prosvjetara tvrde da se ovakvim rješenjima otvara mogućnost za manipulaciju ili namještanje poslova.

Iako studenti istorije, francuskog i italijanskog jezika na velikom broju fakulteta u BiH i regionu slušaju latinski jezik (neki dva, neki četiri semestra), pojedini fakulteti, poput Filozofskog u Beogradu i Novom Sadu, ovaj predmet u slučaju studenata istorije imaju samo kao izborni.

– Drugim riječima, imamo svršene studente istorije koji tokom studija ni dana nisu slušali latinski jezik, a zahvaljujući novom pravilniku Ministarstva prosvjete, bez ikakvih problema mogu da predaju našim srednjoškolcima – tvrde profesori, koji su željeli da ostanu anonimni.

Oni napominju da je starim pravilnikom, koji je stavljen van snage, bilo predviđeno da studenti istorije, francuskog i italijanskog jezika mogu da konkurišu na ovo radno mjesto samo ako su  latinski jezik slušali četiri semestra.

Da stvar bude zanimljvija, nezadovoljstvo provjetara izazvala je i promjena dijela pravilnika, koji se odnosi na poziciju predavača hemije. Prema starim rješenjima, ovaj predmet su mogli da predaju profesor hemije, diplomirani hemičar, profesor hemije i biologije i diplomirani fizikohemičar.

– Novim pravilnikom zadržana su prva dva zanimanja, koja inače mogu da se steknu i u Banjaluci, ali je “ubačeno” i jedno novo – diplomirani inžinjer hemije.
Problem je u tome što naši fakulteti, ali ni oni u Srbiji, nemaju takav smjer – tvrde nezadovoljni prosvjetari.

Ipak, u Ministarstvu prosvjete ističu da su se na promjenu pravilnika o profesorskim zvanjima odlučili “zbog određenih nedorečenosti”.

– Pravilnik je promijenjen iz razloga što u ovaj dokument nisu bili uvršteni pojedini obrazovni profili, pošto se takvi studijski programi ne izvode kod nas. Zbog takvih rješenja, bili smo suočeni sa situacijom da oni koji su studirali van RS na takavim smjerovima ne mogu da se zaposle u RS, iako su osposobljeni za to zvanje – ističu u Ministarstvu.

(Banjaluka.net)