Vijesti 15.11.2018.

PROMJENA PRAVILA ZA RAD ZIMSKE SLUŽBE GPS će otkrivati putanje grtalica

ČITANJE: 3 minute

Grtalice koje iduće zime budu čistile snijeg sa gradskih ulica ili lokalnih puteva moraće da imaju GPS kako bi Gradska uprava mogla lakše da prati njihovo kretanje.

Ugovor koji je Grad potpisao sa privatnim preduzećima koja zimi održavaju saobraćajnice, trotoare te puteve na selima važi još ovu sezonu. Već od iduće moraju da izaberu nove partnere u ovom poslu za naredne četiri godine a prije nego što se to desi Grad planira promijeniti uslove pod kojima će biti definisan novi ugovor.

Načelnik Odjeljena za saobraćaj i puteve Slavisa Sandić potvrdio je da je u planu promjena uslova za saradnju sa putarima. Naglasio je da će od iduće zime svako vozilo koje u gradu bude čistilo snijeg morati imati GPS.

-Na taj način tačno ćemo znati na kojim rutama su bile grtalice, koliko je koje preduzeće radilo i u slučaju žalbi građana da možemo provjeriti da li su putari čistili i koliko puta su prolazili određenim saobraćajnicama – naveo je Sandić.

On tvrdi da je ta promjena u odnosu na sadašnju situaciju prijeko potrebna.

-Do sada smo sve nadzirali 24 časa na terenu i teško je sve stići obići i biti na pet mjesta odjednom. Uz pomoć GPS-a će taj dio posla biti olakšan – naveo je Sandić i dodao da su moguće promjene i drugih uslova ali da će o tome odlučiti kasnije.

Kada je u pitanju ova zima Sandić je rekao da su već naručili so za zimsku službu.

– Nešto imamo od lani a nešto smo sada kupili za prvu ruku. Teško je reći koliko će nam tačno trebati pa ćemo naručivati po potrebi. Po zimskoj sezoni trošimo od 2.000 do 3.000 hiljade tona soli a imamo obezbjeđena sredstva za kupovinu 2.500 tona. Ukoliko bude bilo potrebno više možemo kroz budžet zatražiti obezbjeđenje dodatnog novca – objasnio je Sandić.

Prohodnost puteva ove godine održavaju preduzeća Čistoća, Eko euro tim, Niskogradnja, Kozaraputevi, Rotor i Golden card.

Direktor Čistoće Aleksandar Bajić rekao je da postoje firme koje mogu da ugrade GPS sistem u vozila ali da to košta.

– Ne znam otkud sada odjednom zahtjev za GPS uređajima do sada se to kontrolisalo tako što je svaki vozač na kraju svoje smjene napisao gdje je čistio snijeg. Nadzorni organ je kontrolisao situaciju na terenu i mogli su se uvjeriti da li je dionica za koju smo zaduženi bila očišćena – kazao je Bajić i dodao da samo u  pojedinim vozilima imaju GPS uređaje.

Kazao je da je takav način praćenja rada moderniji od onog do sada.

– Pored troškova koji će biti potrebni za ugradnju GPS-a u vozila postavlja se pitanje gdje će biti informacioni sistem koji bi to pratio. Malo je čudno da se govori o modernizaciji, a svake godine navlačimo, hoće li biti soli ili ne.  Mislim da bi više pažnje trebali posvetiti nabavci  tog materijala – rekao je Bajić.

Kada je u pitanju ova zima Bajić je rekao da za održavanje prohodnosti grada koji je u njihovoj nadležnosti imaju na raspolaganju oko 40 mašina među kojima su  kamioni, traktori, te oni za trotoare i uske ulice ali i kombinovane mašine.

Zimska služba radi od 15. novembra tekuće do 15. marta iduće godine.

Za njeno funkcionisanje, što obuhvata nabavku soli i abrazivnog materijala te plaćanje izvršenih radova i usluga u 2018/2019. godini, planirano je 2,1 milion KM.

Putna mreža

Na gradskom području putari obezbjeđuju prohodnost 604 ulice, četiri gradska trga, 15 mostova, dva nadvožnjaka, 5 pasarela te brojnih trotara. Na seoskom području čisti se oko 907 kilometara lokalnih i 969 nekategorisanih puteva, od čega je samo 880 asfaltno ostalo su makadamski.

(Srpskainfo)