PROMJENE Tri nova odbornika u banjalučkoj skupštini!

Najmanje tri nova odbornika zasješće uskoro u banjalučku Skupštinu grada, uz moguće promjene i na načelničkim pozicijama u gradskim odjeljenjima, piše Gradski insajder.

Prema rezultatima nedeljnih opštih izbora, u Narodnu skupštinu sa liste PDP-a ulazi najmlađi odbornik – Draško Stanivuković, te Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske, koji postaje narodni poslanik zahvaljujući kompenzacionoj listi.

U skladu sa Izbornim zakonom, u njihove klupe u gradskom parlamentu zasješće sljedeći sa izborne liste lokalnih izbora iz 2016. godine. Tako će Stanivukovića zamijeniti Jovo Savanović, koji je bio odbornik PDP-a u prošlom mandatu.

Zanimljivo, Savanović je Stanivukovićev komšija sa Petrićevca i ujedno od jedan od istaknutijih članova njegove, sve brojnije frakcije unutar Gradskog odbora PDP-a. Ova frakcija sve snažnije prijeti da baci u drugi plan šefa banjalučkog odbora PDP-a Igora Crnatka, koji je, i pored toga što je nosilac jedne od najvažnijih funkcija u državi, u nedjelju uspio da sakupi šest puta manje glasova od Stanivukovića, kojeg je bio stavio na nisku, sedmu poziciju na izbornoj listi.

U isto vrijeme, umjesto Dragišića iz Ujedinjene Srpske u gradski parlament trebao bi ući aktuelni generalni sekretar Stevandićeve partije Neven Stanić, koji je trenutno zaposlen kao savjetnik u Vladi RS. Međutim, ukoliko Stanić odluči da zadrži savjetničku poziciju – odnosno ako se ispostavi da bi zadržavanje obje pozicije značilo sukob interesa – Dragišića će zamijeniti sljedeći na listi – Branko Vještica, zamjenik predsjednika Gradskog odbora Ujedinjene Srpske i vlasnik kafića „Tavita“.

Rezultati opštih izbora bi mogli dovesti i pojave novog odbornika u redovima Socijalističke partije, bez obzira na to što nijedan od aktuelnih odbornika SP-a nije uspio da osvoji poslanički mandat. U SP-u se, naime, tvrdi da bi šef njihovog banjalučkog odbora Goran Selak u postizbornoj raspodjeli mogao biti imenovan na neku od funkcija u Vladi RS, što bi, u tom razvoju situacije, u Narodnu skupštinu uvelo sljedećeg sa izborne liste – Milana Milakovića, aktuelnog potpredsjednika gradske skupštine.

– U tom slučaju, u gradsku skupštinu ulazi sljedeći sa izborne liste 2016. godine, odnosno Dragan Banjac, aktuelni načelnik gradskog Odjeljenja za sport i obrazovanje. Međutim, teško je vjerovati da bi se Banjac odrekao te, uticajne pozicije, pa bi Milakovićev odbornički mandat, po tom scenariju, preuzeo Velibor Stanić, aktuelni direktor banjalučkog Šumskog gazdinstva – tvrde naši izvori.

Ipak, čini se da je najzanimljvija pozicija aktuelne načelnice gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalije Trivić. Ona je, kao nosilac liste Ujedinjene Srpske, uspjela da osvoji poslanički mandat u Narodnoj skupštini, ali još nije izvesno da li će ga prihvatiti.

–         Ukoliko odluči da uđe u NS RS, Trivićka postaje samo jedan od 83 poslanika bez vidljivog uticaja, za razliku od sadašnje pozicije u Gradskoj upravi koja je daje mogućnost da utiče na mnoge procese. Trivićka se ovih dana već raspitivala da li je moguće da zadrži i načelničku fotelje i da istovremeno bude i poslanik, ali je upućena da bi „sjedenjem na dve fotelje“ ušla u klasičan sukob interesa, tako da je neizvjesno da li će ona uopšte ući u Narodnu skupštinu, bez obzira na to što je osvojila direktan mandat – tvrde izvori Gradskog insajdera.

Ako bi se Trivićka odlučila da zadrži načelničku poziciju, u Narodnu skupštinu bi njen mandat preuzela sljedeća na listi – Mirela Kajkut Zeljković, predsjednica Aktiva žena Stevandićeve partije. Ona je na opštim izborima osvojila svega 779 glasova.

(Gradski insajder)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog