PROMJENE Tri nova odbornika u banjalučkoj skupštini!

Najmanje tri nova odbornika zasješće uskoro u banjalučku Skupštinu grada, uz moguće promjene i na načelničkim pozicijama u gradskim odjeljenjima, piše Gradski insajder.

Prema rezultatima nedeljnih opštih izbora, u Narodnu skupštinu sa liste PDP-a ulazi najmlađi odbornik – Draško Stanivuković, te Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske, koji postaje narodni poslanik zahvaljujući kompenzacionoj listi.

U skladu sa Izbornim zakonom, u njihove klupe u gradskom parlamentu zasješće sljedeći sa izborne liste lokalnih izbora iz 2016. godine. Tako će Stanivukovića zamijeniti Jovo Savanović, koji je bio odbornik PDP-a u prošlom mandatu.

Zanimljivo, Savanović je Stanivukovićev komšija sa Petrićevca i ujedno od jedan od istaknutijih članova njegove, sve brojnije frakcije unutar Gradskog odbora PDP-a. Ova frakcija sve snažnije prijeti da baci u drugi plan šefa banjalučkog odbora PDP-a Igora Crnatka, koji je, i pored toga što je nosilac jedne od najvažnijih funkcija u državi, u nedjelju uspio da sakupi šest puta manje glasova od Stanivukovića, kojeg je bio stavio na nisku, sedmu poziciju na izbornoj listi.

U isto vrijeme, umjesto Dragišića iz Ujedinjene Srpske u gradski parlament trebao bi ući aktuelni generalni sekretar Stevandićeve partije Neven Stanić, koji je trenutno zaposlen kao savjetnik u Vladi RS. Međutim, ukoliko Stanić odluči da zadrži savjetničku poziciju – odnosno ako se ispostavi da bi zadržavanje obje pozicije značilo sukob interesa – Dragišića će zamijeniti sljedeći na listi – Branko Vještica, zamjenik predsjednika Gradskog odbora Ujedinjene Srpske i vlasnik kafića „Tavita“.

Rezultati opštih izbora bi mogli dovesti i pojave novog odbornika u redovima Socijalističke partije, bez obzira na to što nijedan od aktuelnih odbornika SP-a nije uspio da osvoji poslanički mandat. U SP-u se, naime, tvrdi da bi šef njihovog banjalučkog odbora Goran Selak u postizbornoj raspodjeli mogao biti imenovan na neku od funkcija u Vladi RS, što bi, u tom razvoju situacije, u Narodnu skupštinu uvelo sljedećeg sa izborne liste – Milana Milakovića, aktuelnog potpredsjednika gradske skupštine.

– U tom slučaju, u gradsku skupštinu ulazi sljedeći sa izborne liste 2016. godine, odnosno Dragan Banjac, aktuelni načelnik gradskog Odjeljenja za sport i obrazovanje. Međutim, teško je vjerovati da bi se Banjac odrekao te, uticajne pozicije, pa bi Milakovićev odbornički mandat, po tom scenariju, preuzeo Velibor Stanić, aktuelni direktor banjalučkog Šumskog gazdinstva – tvrde naši izvori.

Ipak, čini se da je najzanimljvija pozicija aktuelne načelnice gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalije Trivić. Ona je, kao nosilac liste Ujedinjene Srpske, uspjela da osvoji poslanički mandat u Narodnoj skupštini, ali još nije izvesno da li će ga prihvatiti.

–         Ukoliko odluči da uđe u NS RS, Trivićka postaje samo jedan od 83 poslanika bez vidljivog uticaja, za razliku od sadašnje pozicije u Gradskoj upravi koja je daje mogućnost da utiče na mnoge procese. Trivićka se ovih dana već raspitivala da li je moguće da zadrži i načelničku fotelje i da istovremeno bude i poslanik, ali je upućena da bi „sjedenjem na dve fotelje“ ušla u klasičan sukob interesa, tako da je neizvjesno da li će ona uopšte ući u Narodnu skupštinu, bez obzira na to što je osvojila direktan mandat – tvrde izvori Gradskog insajdera.

Ako bi se Trivićka odlučila da zadrži načelničku poziciju, u Narodnu skupštinu bi njen mandat preuzela sljedeća na listi – Mirela Kajkut Zeljković, predsjednica Aktiva žena Stevandićeve partije. Ona je na opštim izborima osvojila svega 779 glasova.

(Gradski insajder)

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.