Politika 21.10.2021.

PROMJENE U KLADUŠI: Nova većina u ponedjeljak pokreće opoziv Fikreta Abdića

ČITANJE: 2 minute

Na sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša, koja bi trebalo da bude održana u ponedjeljak, glasaće se o opozivu aktuelnog načelnika ove općine Fikreta Abdića.

Ovo su potvrdili predstavnici nove parlamentarne većine koja je formirana u Općinskom vijeću Velika Kladuša, te su istakli kako će se tom prilikom pokrenuti i procedura promjene rukovodstva ovoga predstavničkog tijela s ciljem da se trenutno vladajuća Laburistička partija pošalje u opoziciju, prenose Nezavisne.

Pomenutu većinu čini petnaest vijećnika SDA, SDP-a, Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Demokratske narodne zajednice i dva nezavisna vijećnika, dok se nasuprot njima nalazi politički blok koji predvodi Abdićeva Laburistička stranka.

“Svjesni smo da će biti pokušaja opstrukcija kao što je bilo i prošli put, kada je sjednica Vijeća bez ikakvog razloga prekinuta kako na dnevni red ne bi došla inicijativa o opozivu Abdića. Spremni smo na sve scenarije, pa i onaj koji se pominje u kuloarima da laburisti neće doći i da će prostorije vijećnice biti zaključane”, kaže Aladin Ćerimović, predsjednik Kluba SDP-a u Općinskom vijeću Velika Kladuša.

Prema riječima Amira Purića, vijećnika Naše stranke, parlamentarna većina je čvrsta u svome naumu i okupljena oko određenih programskih principa. Ipak, prema njegovim riječima, glavni preduslov svega je da Abdić ode s pozicije općinskog načelnika u političku mirovinu.

“Stvar je vrlo jasna, formirana je nova parlamentarna većina, Laburistička stranka je sada u opoziciji, izgubili su većinu i oni su svjesni toga”, kaže Purić.

Pojasnio je kako važeće zakonske procedure predviđaju da se nakon izglasavanja opoziva organizuje referendum na kojem će građani definitivno odlučiti o tome hoće li Abdić ostati na načelničkoj poziciji.

Njemu se najviše zamjera politička samovolja i to što ne prisustvuje radu Općinskog vijeća, ne podnosi mu izvještaje niti odgovara na na vijećnička pitanja. Na teret mu se stavlja da je izolirao Veliku Kladušu od institucija Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, zbog čega se u ovoj općini uopšte ne realiziraju projekti s viših nivoa vlasti.

S druge strane, iz Laburističke stranke optužuju svoje političke protivnike za nedostatak vizije razvoja ove lokalne zajednice te ističu kako sadašnja većina opstruiše rad Općinskog vijeća i nameće odluke koje nemaju životnu važnost po građane Velike Kladuše. Fikret Abdić je i na proteklim lokalnim izborima postao načelnik Velike Kladuše uvjerljivom većinom glasova građana, a ovo mu je drugi uzastopni mandat na čelu ove lokalne zajednice.

(SB)

Oznake: Fikret Abdić