Magazin 22.08.2018.

PROMOCIJA EKOLOGIJE I TURIZMA Sutra počinje festival “Dani Vrbasa”

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje građana „Zeleni Vrbas“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Banja Luka i pod pokroviteljstvom Grada Banje Luke, po šesti put organizuje dvodnevni ekološko-turistički festival „Dani Vrbasa“.

Festival će biti održan 23. i 24. avgusta u bašti motela Ortodoks u najčistijoj zoni rijeke Vrbas i biće izložbeno – sajamskog karaktera.  Posjetiocima će se predstaviti učesnici festivala iz različitih oblasti: ekologije/biologije, reciklaže, turističke ponude našeg grada ali i proizvođači organske hrane i kozmetike sa prostora RS i BiH. Biće održana i ekološka radionica, a vrijedi istaći promociju neizostavnog alata banjalučkih ribolovaca – tzv.Banjalučkog kola.

“Banjalučko kolo” je ribolovačka alatka koja je toliko jednostavna izgledom i načinom izrade, a istovremeno i jako komplikovana za ribare iz drugih sredina. Odlikuje ga vrlo prosta izrada, jednostavan mehanizam, gotovo je neuništivo i vječno. U okviru promocije “Banjalučkog kola” biće održana i dvodnevna ribolovačka obuka za djecu od 8 do 14 godina.

– Inače, opšti cilj projekta je da doprinese većoj informisanosti lokalne društvene zajednice o značaju očuvanja životne sredine, a sa posebnim akcentom na promociju ekoturističkog potencijala grada – kazali su organizatori.