PROMOCIJA MLADIH TALENATA Šahovski turniri jednom mjesečno u Banjaluci

Šahovski klub Banjaluka počeo je s organizacijom serije turnira “Banjaluka Chess Challenge”, čiji je osnovni cilj promovisanje velikog broja mladih talenata koji su ljubitelji ove misaone igre.

Plan organizatora je da turniri budu u kontinuitetu održavani jednom mjesečno do jula 2020. godine.

Danijel Milekić, direktor turnira “Banjaluka Chess Challenge”, rekao je da je najveći motiv za održavanje ovih turnira nekoliko izuzetno talentovanih mladih šahista.

“To su Dragan Stanković, Marko Lipovčić, Maksim Savanović, Maša Babić, Milana Babić, Aleksa Ninković, Andrej Krčmar, Strahinja Bundalo i drugi”, kazao je Milekić.

Prema njegovim riječima, osnovni problem u njihovom daljem napredovanju i usavršavanju je nedostatak iskustva iz partija s jakim igračima, te nemogućnost osvajanja elo-rejting poena.

“S obzirom na to da se u široj banjalučkoj regiji već duže vrijeme ne organizuju ovakva takmičenja, odlučili smo da pokrenemo ovu seriju turnira koja bi nadomjestila taj nedostatak”, istakao je Milekić.

Dodao je da je prvi turnir odigran od 3. do 6. oktobra u Klubu vojnih penzionera i Domu omladine, a igran je po takozvanom Ševeningen sistemu u kojem četiri kadeta igraju protiv četiri seniora u dva kruga.

“Za ekipu seniora nastupili su poznati banjalučki šahisti Mladen Kelečević, Miro Talić, Vaso Bojanić i Radenko Galić, dok su za kadete nastupili Dragan Stanković, Maksim Savanović, Marko Ninković i Andrej Krčmar”, pojasnio je Milekić.

Ukupan skor je bio 16,5:15,5 za kadete, a najbolji u ekipi kadeta je bio Dragan Stanković sa 5,5 poena iz osam partija.

Kod seniora je najuspješniji bio Mladen Kelečević sa šest poena.

Tempo za igru je 90 minuta za partiju po igraču, te dodatnih 30 sekundi za svaki povučeni potez.

Sljedeći turnir planiran je od 24. do 27. oktobra.

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.