Magazin 22.02.2021.

Promocija zbirke pjesama “Ljubav, samoća, tišina” u Vijećnici Banskog dvora

ČITANJE: 1 minuta

Zbirka pjesama “Ljubav, samoća, tišina” autora Gorana Vukojevića, Miroslava Gojkovića i Steve Grabovca biće promovisana 23. februara u 19 časova u Vijećnici Banskog dvora. Sa autorima će razgovarati Tanja Stupar Trifunović.

Besplatne pozivnice za promociju mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od 12 do 18 časova.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Goran je rođen 1977. godine, Stevo i Miroslav 1978.godine, sva trojica u Slavonskom Brodu. Odrasli i živjeli u Bosanskom Brodu i u jednom periodu njihovi životi su se susreli. Potom je opet svako odlazio na svoju stranu. Pa su se opet susretali. Tehnikalije iz biografija njih trojice su sasvim irelevantne za poeziju.

Tako i knjiga “Ljubav, samoća, tišina” nije produkt saradnje, već prijateljstva. Ona nije toliko zbir istih poetika, čak možda ni istih promišljanja o svijetu, već više proizvod djeljenja tih misli, poezije, riječi, pa i tišine. Ona je više zbir iskustva trojice pripadnika jedne generacije, no teško je racionalizovati, zapravo nemoguće, poezija nikad i nije stvorena za to da se racionalizuje i tumači, tako je i ovu knjigu nemoguće protumačiti. Od načina njenog nastanka, do objavljivanja, Šimborska bi rekla da je zbir mnoštva nevjerovatnih slučajnosti, a neko drugi, da je gotovo nemoguće da se baš toliko slučajnosti dogodi odjednom tako u isto vrijeme. Stoga, pričati to nekom, značilo bi sve banalizovati. Ova knjiga je upravo nešto suprotno od toga, druga krajnost banalnostima u kojima živimo.

(E.M)