Vijesti 14.09.2018.

PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

ČITANJE: 3 minute

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti vozača da poštuju saobraćajna pravila i propise, jer je počela školska godina i povećano je prisustvo djece koja prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju.

Predsjednik Moto kluba Maršal, Duško Drljača, je istakao da će se Moto klub “Maršal” uvijek rado odazvati na sve preventivne kampanje koje imaju za cilj poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i napomenuo da će zajedno sa Moto klubom “Bezbjednost” učestvovati u realizaciji treninga bezbjedne vožnje koji je planiran krajem septembra. Drljača je naveo da će učesnici moto treninga na kružnoj moto stazi u Zalužanima, biti upoznati sa pravilima vožnje na stazi, te kontrolisanja motocikla tokom velikih ubrzanja i iznenadnog kočenja.

Član Auto kluba Garaža 78, Milan Šekara, apostrofirao je da su članovi AK “Garaža 78” odlučili da podrže akciju i pridruže se defileu motociklima i dodao da će podržati svaku akciju koja za cilj ima povećanje sigurnosti u saobraćaju i napomenuo da je taj auto klub u aprilu već organizovao akciju pod nazivom “Čuvajmo bajkere“.

“Među najugroženije učesnike u saobraćaju, pored najmlađih svakako spadaju i motociklisti, pa ova akcija samim tim ima za cilj da se obrati pažnja na dvije najugroženije grupe. Ako ovom akcijom podignemo svijest kod samo jednog vozača, smatram da smo uspjeli u naumu.“ – dodao je Šekara.

U završnom obraćanju predsjednica Moto kluba Bezbjednost, Marija Markanović, je istakla da je ovo samo jedna od niza preventivnih kampanja koja se organizuje ispred Kluba, sa pozivom svim motociklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju da obrate posebnu pažnju na našu djecu, kao najranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju. Takođe, predsjednica je iskoristila priliku da pozove sve bajkere, bez obzira na dob i iskustvo, da provjere svoje vještine i učestvuju na treningu bezbjedne vožnje koju Klub realizuje od 28. do 30. septembra 2018. godine u Banjoj Luci u organizaciji licenciranih instruktora sertifikovanih instruktora sa dugogodišnjim iskustvom.

Takođe, predsjednica se osvrnula i na neumoljivu statistiku i saopštila da je za osam mjeseci tekuće godine na putevima u Republici Srspkoj u saobraćajnim nezgodama povrede zadobilo 152 djece od kojih je 20 djece zadobilo teške tjelesne povreda i 132 djece lake tjelesne povrede, dok smrtno tradale djece nije bilo.

Za osam mjeseci tekuće godine u saobraćajnim nezgodana povrede je zadobilo 107 motociklista, od kojih je 13 motocikista smrtno stradalo, 36 teško tjelesno povrijeđeno i 58 lako tjelesno povrijeđeno, što ukazuje da je svakodnevno potrebno raditi na preventivnim kampanjama, ali i usavršavati vještine upravljanja motociklom i reagovanja u iznenadnim situacijama, što se svakako nedovoljno savlada tokom polaganja ili sticanja lične prakse dugogodišnjom vožnjom.

Podsjećamo da smo ispred Moto kluba Bezbjednost, u Banjoj Luci, u vremenu od 3. do 5. avgusta 2018. godine za dvadeset jednog učesnika organizovali prvi trening bezbjedne vožnje za motocikliste pod nazivom “Bezbjedna vožnja. Jedina koja traje!”  koji se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, a za šta su im je na kraju obuke dodijeljene diplome.

Moto klub Bezbjednost će idalje nastaviti sa preduzimanjem aktivnosti na podizanju svijesti o bezbjednosti motociklista na putevima, na sprečavanju mogućih ljudskih i materijalnih posljedica, jer sigurna vožnja je jedina bezbjedna vožnja i vožnja koja traje!