PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti vozača da poštuju saobraćajna pravila i propise, jer je počela školska godina i povećano je prisustvo djece koja prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju.

Predsjednik Moto kluba Maršal, Duško Drljača, je istakao da će se Moto klub “Maršal” uvijek rado odazvati na sve preventivne kampanje koje imaju za cilj poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i napomenuo da će zajedno sa Moto klubom “Bezbjednost” učestvovati u realizaciji treninga bezbjedne vožnje koji je planiran krajem septembra. Drljača je naveo da će učesnici moto treninga na kružnoj moto stazi u Zalužanima, biti upoznati sa pravilima vožnje na stazi, te kontrolisanja motocikla tokom velikih ubrzanja i iznenadnog kočenja.

Član Auto kluba Garaža 78, Milan Šekara, apostrofirao je da su članovi AK “Garaža 78” odlučili da podrže akciju i pridruže se defileu motociklima i dodao da će podržati svaku akciju koja za cilj ima povećanje sigurnosti u saobraćaju i napomenuo da je taj auto klub u aprilu već organizovao akciju pod nazivom “Čuvajmo bajkere“.

“Među najugroženije učesnike u saobraćaju, pored najmlađih svakako spadaju i motociklisti, pa ova akcija samim tim ima za cilj da se obrati pažnja na dvije najugroženije grupe. Ako ovom akcijom podignemo svijest kod samo jednog vozača, smatram da smo uspjeli u naumu.“ – dodao je Šekara.

U završnom obraćanju predsjednica Moto kluba Bezbjednost, Marija Markanović, je istakla da je ovo samo jedna od niza preventivnih kampanja koja se organizuje ispred Kluba, sa pozivom svim motociklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju da obrate posebnu pažnju na našu djecu, kao najranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju. Takođe, predsjednica je iskoristila priliku da pozove sve bajkere, bez obzira na dob i iskustvo, da provjere svoje vještine i učestvuju na treningu bezbjedne vožnje koju Klub realizuje od 28. do 30. septembra 2018. godine u Banjoj Luci u organizaciji licenciranih instruktora sertifikovanih instruktora sa dugogodišnjim iskustvom.

Takođe, predsjednica se osvrnula i na neumoljivu statistiku i saopštila da je za osam mjeseci tekuće godine na putevima u Republici Srspkoj u saobraćajnim nezgodama povrede zadobilo 152 djece od kojih je 20 djece zadobilo teške tjelesne povreda i 132 djece lake tjelesne povrede, dok smrtno tradale djece nije bilo.

Za osam mjeseci tekuće godine u saobraćajnim nezgodana povrede je zadobilo 107 motociklista, od kojih je 13 motocikista smrtno stradalo, 36 teško tjelesno povrijeđeno i 58 lako tjelesno povrijeđeno, što ukazuje da je svakodnevno potrebno raditi na preventivnim kampanjama, ali i usavršavati vještine upravljanja motociklom i reagovanja u iznenadnim situacijama, što se svakako nedovoljno savlada tokom polaganja ili sticanja lične prakse dugogodišnjom vožnjom.

Podsjećamo da smo ispred Moto kluba Bezbjednost, u Banjoj Luci, u vremenu od 3. do 5. avgusta 2018. godine za dvadeset jednog učesnika organizovali prvi trening bezbjedne vožnje za motocikliste pod nazivom “Bezbjedna vožnja. Jedina koja traje!”  koji se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, a za šta su im je na kraju obuke dodijeljene diplome.

Moto klub Bezbjednost će idalje nastaviti sa preduzimanjem aktivnosti na podizanju svijesti o bezbjednosti motociklista na putevima, na sprečavanju mogućih ljudskih i materijalnih posljedica, jer sigurna vožnja je jedina bezbjedna vožnja i vožnja koja traje!

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je