PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti vozača da poštuju saobraćajna pravila i propise, jer je počela školska godina i povećano je prisustvo djece koja prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju.

Predsjednik Moto kluba Maršal, Duško Drljača, je istakao da će se Moto klub “Maršal” uvijek rado odazvati na sve preventivne kampanje koje imaju za cilj poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i napomenuo da će zajedno sa Moto klubom “Bezbjednost” učestvovati u realizaciji treninga bezbjedne vožnje koji je planiran krajem septembra. Drljača je naveo da će učesnici moto treninga na kružnoj moto stazi u Zalužanima, biti upoznati sa pravilima vožnje na stazi, te kontrolisanja motocikla tokom velikih ubrzanja i iznenadnog kočenja.

Član Auto kluba Garaža 78, Milan Šekara, apostrofirao je da su članovi AK “Garaža 78” odlučili da podrže akciju i pridruže se defileu motociklima i dodao da će podržati svaku akciju koja za cilj ima povećanje sigurnosti u saobraćaju i napomenuo da je taj auto klub u aprilu već organizovao akciju pod nazivom “Čuvajmo bajkere“.

“Među najugroženije učesnike u saobraćaju, pored najmlađih svakako spadaju i motociklisti, pa ova akcija samim tim ima za cilj da se obrati pažnja na dvije najugroženije grupe. Ako ovom akcijom podignemo svijest kod samo jednog vozača, smatram da smo uspjeli u naumu.“ – dodao je Šekara.

U završnom obraćanju predsjednica Moto kluba Bezbjednost, Marija Markanović, je istakla da je ovo samo jedna od niza preventivnih kampanja koja se organizuje ispred Kluba, sa pozivom svim motociklistima i ostalim učesnicima u saobraćaju da obrate posebnu pažnju na našu djecu, kao najranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju. Takođe, predsjednica je iskoristila priliku da pozove sve bajkere, bez obzira na dob i iskustvo, da provjere svoje vještine i učestvuju na treningu bezbjedne vožnje koju Klub realizuje od 28. do 30. septembra 2018. godine u Banjoj Luci u organizaciji licenciranih instruktora sertifikovanih instruktora sa dugogodišnjim iskustvom.

Takođe, predsjednica se osvrnula i na neumoljivu statistiku i saopštila da je za osam mjeseci tekuće godine na putevima u Republici Srspkoj u saobraćajnim nezgodama povrede zadobilo 152 djece od kojih je 20 djece zadobilo teške tjelesne povreda i 132 djece lake tjelesne povrede, dok smrtno tradale djece nije bilo.

Za osam mjeseci tekuće godine u saobraćajnim nezgodana povrede je zadobilo 107 motociklista, od kojih je 13 motocikista smrtno stradalo, 36 teško tjelesno povrijeđeno i 58 lako tjelesno povrijeđeno, što ukazuje da je svakodnevno potrebno raditi na preventivnim kampanjama, ali i usavršavati vještine upravljanja motociklom i reagovanja u iznenadnim situacijama, što se svakako nedovoljno savlada tokom polaganja ili sticanja lične prakse dugogodišnjom vožnjom.

Podsjećamo da smo ispred Moto kluba Bezbjednost, u Banjoj Luci, u vremenu od 3. do 5. avgusta 2018. godine za dvadeset jednog učesnika organizovali prvi trening bezbjedne vožnje za motocikliste pod nazivom “Bezbjedna vožnja. Jedina koja traje!”  koji se sastojao od teoretskog i praktičnog dijela, a za šta su im je na kraju obuke dodijeljene diplome.

Moto klub Bezbjednost će idalje nastaviti sa preduzimanjem aktivnosti na podizanju svijesti o bezbjednosti motociklista na putevima, na sprečavanju mogućih ljudskih i materijalnih posljedica, jer sigurna vožnja je jedina bezbjedna vožnja i vožnja koja traje!

ZBOG PLJAČKE MARKETA Kupus razbojniku još šest i po godina robije

Dragan Radaković (44) iz Banjaluke, poznatiji kao kupus razbojnik, osuđen je na šest i po godina robije zbog pljačke trgovine “Moj market” u banjalučkoj Ulici Sime Matavulja, te napada na policajca, na kojeg je, prema presudi, bacio dva noža. Krivim ga je proglasio Okružni sud u Banjaluci, koji je optuženom oduzeo  17 novčanica u apoenima

OGLAS GRADSKE UPRAVE Na prodaju garaže u šest ulica

Gradska uprava objavila je juče oglas o prodaji garaža pribavljanjem pismenih ponuda. Iz Gradske uprave je saopšteno da su na prodaju garaže u ulicama Filipa Macure, Masarikovoj, Majke Knežopoljke, Vojislava Đede Kecmanovića, Carice Milice i Sime Matavulja. – Pravo podnošenja ponude imaju fizička i pravna lica. Ponude se podnose zaključno sa 2. oktobrom 2018. godine

ZBOG SMJEŠTAJA U STUDENTSKE DOMOVE Nastava na fakultetima odgođena za 8. oktobar

Početak nastave na Banjalučkom univerzitetu u školskoj 2018/2019. godini, umjesto 1. oktobra, pomjeren je na 8. oktobar, zbog smještaja studenata u studentske domove i potreba organizovanja trećeg upisnog roka, čiji će konkurs biti objavljen u ponedjeljak. Potvrdio je ovo Dario Stanković, portparol Banjalučkog univerziteta, koji kaže da je nakon trećeg upisnog roka potrebno i završiti

PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti

ZA VIKEND Obustava saobraćaja sutra u centru Banjaluke

Zbog rolerijade će sutra od 7 do 17 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save (Pozorište) do Bulevara cara Dušana (Ekvator). Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza