Promovisana knjiga “Mulat albino komarac” Steve Grabovca

Promocija romana “Mulat albino komarac” Steve Grabovca, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, održana je u utorak uveče u Vijećnici kulturnog centra Banski dvor.

Stevo Grabovac rođen je 1978. godine u Slavonskom Brodu. Odrastao je i završio srednju školu u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, gdje i danas živi i radi. Objavio je knjigu pjesama “Stanica nepostojećih vozova” 2007. godine, a priče su mu objavljivane po raznim zajedničkim zbirkama. “Mulat albino komarac” njegov je prvi roman i, kako sam kaže, svojevrsno svjedočenje o izgubljenoj generaciji odrasloj ratnih devedesetih godina u BiH.

“To je jedna od mnogih pripovijesti o prošlosti koju bismo najradije zaboravili. Radi se o izuzetno čitljivom, ali i tužnom štivu, pisanom iskrenim i jednostavnim jezikom, bez zadrške i bez ikakve naznake politiziranja. Stevo Grabovac napisao je roman koji će se čitati i dugo pamtiti”, zapisao je recenzent knjige Bekim Sejranović.

Knjiga je objavljena u izdanju “Imprimatura”, a na promociji je pored autora u ime izdavača govorio Boris Maksimović, dok je program vodila Vanja Šušnjar-Čanković.

“Toliko mi se toga svidjelo u knjizi da sam znao da ću je objaviti prije nego što sam završio čitanje. Dok sam čitao, bojao sam se samo da će je kraj pokvariti, ali to se nije desilo, naprotiv. Kraj romana budi nadu i ovo nije roman koji će vas ubiti u pojam kada završite čitanje, iako ima mnogo crnila. On zapravo govori o potrebi čovjeka da prevaziđe traumatična iskustva i stvori sebi kakvu-takvu budućnost”, kazao je Maksimović.

(Nezavisne)

AJDINOVIĆ: Tržni centri u FBiH u četvrtak bi mogli otvoriti vrata

Federalni štab civilne zaštite na sutrašnjoj sjednici bi trebalo da donese odluku da se već u četvrtak ujutro dozvoli otvaranje tržnih centara. Ovo je za Klix.ba potvrdio član štaba i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. On je kazao da se radi i o preporuci Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koja bi

Banjaluka na korak do vraćanja zemljišta Poljoprivredne škole

Viši privredni sud u Banjaluci uvažio je žalbu grada Banjaluka u vezi sa sporom nad vlasništvom velike zemljišne parcele veličine 60 hektara, koju je koristila Poljoprivredna škola u Banjaluci, i predmet vratio na ponovni postupak. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da je grad kroz ovaj postupak uspio da dokaže ispravnost svojih tvrdnji o upisu zemljišta

Kako u BiH glasati na izborima u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je u skladu sa Ustavom odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije koji će biti održani 21. juna 2020. godine. Birači koji imaju boravište u Republici Srpskoj i BiH mogu najkasnije do 30. maja podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će

Svijet se sprema za novu valutu, koja prijeti da pokori američki dolar

Digitalizacija donosi neslućene mogućnosti, kao što je praćenje i najmanje transakcije svakog građanina Kine. To bi uskoro moglo da se prenese na cijelu planetu. Svijet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će tačno elektronska verzija papirnate kineske valute postati naširoko dostupna, ali reakcije ne izostaju. Priču je dodatno pogurala

Sud prvi put priznao pogoršano zdravstveno stanje generala Mladića

Odbrana generala Ratka Mladića zadovoljna je odgađanjem statusne konferencije pred sudskim Mehanizmom u Hagu, ali ističe da je prvi put medicinska služba tog suda priznala da se generalu, koji je nedavno imao operaciju polipa debelog crijeva, još pogoršalo zdravstveno stanje, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić. – To sad ide sve u lošem pravcu.