Magazin 22.01.2016.

Vrijedno svjedočanstvo o istoriji Bosanskog Petrovca

ČITANJE: 1 minuta
istorija_petrovca
U izdanju banjalučkog zavičajnog društva “Petrovac” i preduzeća “Grafid”, iz štampe je izašla knjiga Boška M. Brankovića pod nazivom “Petrovac od 1700. do 1918. godine”.

Recenzenti Đorđe Mikić, profesor emiritus i docent Borivoje Milošević sa odsjeka za istoriju banjalučkog Filozofskog fakulteta naglasili su da ovo štivo predstavlja dragocjeno  svjedočanstvo o istoriji ovog kraja.

Profesor Mikić ukazao je da ovo djelo tretira period turske i austrougarske okupacije ovog kraja.

– Ovaj rukopis je obradio Petrovac u nacionalnom buđenju i razvoju , sve do kraja strane vlasti. Svako poglavlje, bilo da je vezano za krizu turske vlasti, ustanke hrišćana ili domaćih muslimana prepleteno je ekonomsko – socijalnom, političkom, kulturnom, prosvjetnom, a naročito agrarno – feudalnom relacijom između Srba i muslimana – naveo je Mikić.

S druge strane, Milošević je ukazao na to da je izvučavanje lokalne istorije – a što primarno tretira ova knjiga – danas zapostavljeno u školskim programima ili je, pak preušteno na milost i nemilost amaterima koji nedovoljno poznaju metodologiju istorijskih iastraživanja.

– Upravo u tome leži najveći značaj ovog rada. Ova monografija ne predstavlja samo vrijedan doprinos poznavanju lokalne istorije rodnog kraja autora, već političkih i društvenih prilika na znatno širem području Bosanske Krajine. Uvjeren sam da će ovo djelo u narednom periodu predstavljati polaznu tačku mnogim istraživačima zainteresovanim za prošlost Bosanskog Petrovca i okoline – napisao je Milošević.

(Banjaluka.net)