Magazin 27.09.2015.

Promovisana knjiga “Ratni dnevnik Miodraga V. Petrovića”

ČITANJE: 2 minute
Aleksandra Vranes

U Andrićevom institutu u Andrićgradu promovisane su knjige “Ratni dnevnik Miodraga V. Petrovića”, koji je priredila Aleksandra Vraneš, i udžbenički komplet za učenje japanskog jezika “Korak po korak”, autora LJiljane Marković i Divne Tričković.

Rukovodilac Odjeljenja Instituta za književnost Aleksandra Vraneš rekla je da “Ratni dnevnik Miodraga V. Petrovića”, izdanje Andrićevog instituta, predstavlja dnevnik tokom Prvog svjetskog rata.

– Petrović je bio prvi rukovodilac i osnivač Udruženja likovnih umetnika Srbije koji je u dnevniku, beležeći ratne strahote, prozni i poetski iskaz propratio slikom i crtežom, na taj način olakšavajući svoje ratne dane i nama danas da shvatimo kroz kakve strahote je srpska vojska prolazila – rekla je Vranešova.

Ona je dodala da je Andrićev institut za ovu knjigu, koju je objavio prošle godine na srpskom jeziku, a ove godine na ruskom jeziku, i koju je predstavio na Sajmu knjiga u Moskvi, od Udruženja izdavača Moskve i cijele Rusije dobio veliko priznanje za širenje srpske kulture i za izuzetnu saradnju srpskog i ruskog naroda.

Profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu LJiljana Marković rekla je da udžbenički komplet za učenje japanskog jezika “Korak po korak” sadrži četiri dijela, za uspješno i brzo savladavanje japanskog jezika.

– Imamo osnovnu knjigu koja predstavlja rečnik i objašnjenja, radne listove i karte na kojima se omogućava brže usvajanje i samotestiranje japanskih silabičkih pisama – istakla je Markovićeva.

Ona je dodala da je ovo originalan rad, uz koji je priređeno i dopunjeno izdanje udžbenika japanske ortografije, koja je nephodna svakom studentu koji želi da uči japanski jezik.

Vanredni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Divna Tričković rekla je da udžbenik može da koristi ko god želi da uči japanski jezik jer je način upotrebe fleksibilan, tako da svako može da prilagodi sebi proces učenja.

U okviru promocije knjiga predstavnici Udruženja Srba u Albaniji dodijelili su priznanje direktoru Andrićevog instituta Emiru Kusturici za prijateljski i kooperativan odnos prema srpskim studentima u Albaniji.

Priznanje je dodijeljeno profesorici Filološkog fakuleta u Beogradu Ljiljani Marković i rukovodiocu Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandri Vraneš za saradnju sa srpskim studentima iz Albanije koji studiraju u Srbiji.

(Agencije)