Vijesti 30.12.2016.

Promovisana knjiga ”Saborni hram Hrista Spasitelja”

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je promovisana knjiga ”Saborni hram Hrista Spasitelja” Radmile Kulundžije, koja je sinoć istakla da je monografiju pisala sa željom da Hram približi vjernom narodu.

Kulundžija je rekla da knjiga govori i da je Hram bio garancija opstanka Srba na ovim prostorima, iako je srušen 1941. godine.

“Današnji je izgrađen po istom projektu i sa istim izgledom, ali sa drugačijim i ekskluzivnijim materijalima. Cijeli svijet je skupljen pod kupole ovog hrama jer su materijali i majstori koji su radili na njemu dolazili iz svih dijelova svijeta”, rekla je Kulundžija na promociji knjige i navela da u Banjaluci ima 25 pravoslavnih hramova i 40 parohija.

Protojerej Dragan Maksimović je na promociji, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka, istakao da je Kulundžija uspjela da prikaže da Saborni hram Hrista Spasitelja nije samo djelo arhitekata, već prostor molitve i okupljanja ljudi koji se susreću sa Bogom.

Maksimović, koji je i recenzent knjige i starješina Hrama, rekao je da je djelo značajno za buduće radove i istraživanja, te da sadrži i nepravedno zapostavljena poglavlja političke, duhovne i kulturne istorije Banjaluke, njenog stanovništva i pravoslavnih hramova u posljednja dva vijeka.

Knjiga “Saborni hram Hrista Spasitelja” ima 160 stranica i bogato je ilustrovana fotografijama i dokumentima.

Prva monografija o Hramu, koju su napisali Kulundžija i protojerej-stavrofor Ratko Radujković, objavljena je 2009. godine, a godinu kasnije publikovano je i drugo dopunjeno izdanje na oko 500 stranica i sa isto toliko fotografija, dokumenata i drugih ilustracija.

Uz brojne Banjalučane, promociji u Sabornom hramu Hrista Spasitelja prisustvovao je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

(Agencije)