Vijesti 05.03.2016.

Promovisana poštanska marka sa likom kralja Dragutina

ČITANJE: 1 minuta
markica
Preduzeće “Pošte Srpske” promovisale su u Tesliću prigodno izdanje poštanske marke sa likom kralja Dragutina Nemanjića, čime je počelo obilježavanje 700 godina od upokojenja kralja, koji je vladao ovim područjem.

Direktor dobojske Radne jedinice za poštanski saobraćaj Ozrenko Poljašević rekao je Srni da je poštanska marka štampana u tiražu od 15.000 komada, nominalne vrijednosti od 0,90 feninga, autora Petra Lakića.

Poljašević je naveo da je inicijativu za štampanje marke, koja je već puštena u međunarodni poštanski saobraćaj, pokrenulo teslićko Arhijerejsko namjesništvo.

On je istakao da “Pošte Srpske” rado podržavaju značajne manifestacije i da su “mali ambasadori” Republike Srpske.

Protojerej stavrofor Miladin Vuković rekao je Srni da je promocijom poštanske marke počelo obilježavanje jubileja “700 godina od upokojenja kralja Dragutina Nemanjića”, tokom kojeg će biti održano mnogo prigodnih aktivnosti u tekućoj godini.

On je najavio i izgradnju statue sa kraljevim likom u porti Hrama Presvete Trojice, objavljivanje knjige o nasljeđu srpskog pravoslavnog hrišćanstva na prostoru Usorske oblasti, kao i snimanje dokumentarnog filma o kralju Dragutinu u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Vuković je podsjetio da je kralj Dragutin vladao područjem zemlje Usore od 1284. do 1316. godine, koja je danas područje teslićkog Arhijerejskog namjesništva.

– Njegovo prisustvo na ovim prostorima je prvi vid srpske državnosti na zemlji gdje živimo. Temelji njegove duhovne vladavine i obrisi njegove države su obrisi i temelji sadašnje Republike Srpske – rekao je sveštenik Vuković.

Akademija povodom promocije izdanja poštanske marke sa likom kralja Dragutina Nemanjića održana je u teslićkom Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta”.

(Agencije)