Magazin 26.09.2015.

Riješena misterija: Pronađen avion nestao prije 80 godina

ČITANJE: 2 minute
Stari hidro avion

Davne 1935. godine nestao je mali hidro avion s posadom od 12 osoba i dva miliona ruskih rubalja, što je danas ekvivalent oko milion i 800 hiljada KM. Ipak čini se da je misteriji došao kraj.

Avion je 26. juna 1935. godine poletio iz grada Aleksandrovsk-Sahalinsky u Rusiji s putnicima i novcem prikupljenim od radionica za popravak traktora. Nakon sat i 15 minuta leta, izgubljena je komunikacija s posadom aviona, koji se srušio, kako su pretpostavile tadašnje vlasti, u regiji Habarovsk. Nakon nesreće avion nije pronađen, a pretpostavlja se da su u avionu bila dva službenika Staljinove tajne policije koji su vjerovatno čuvali novac, prenosi Independent.

Međutim iz jedne ruske nevladine organizacije, koja traga za nestalima u nesrećama objavljena je vijest da su pronađena tijela tri muškarca i jedne žene iz avionske nesreće u ruskoj regiji Habarovsk.

– Putnici su ležali na mjestu gdje se avion srušio, oko njih su bili ostaci drvene kabine aviona i ostaci sigurnosnih pojaseva – pojasnili su iz nevladine organizacije.

Ova nesreća vremenom je u Rusiji prerasla u legendu pod izgovorom kako su lovci na blago opljačkali novac koji je prevozio avion.

Olupinu aviona su pronašli šumari još 2006. godine. Pripreme za ekspediciju su trajale dugo, a volonteri koji su istraživali nesreću rekli su da su prešli više od 2000 kilometara kroz sibirske tajge da bi došli do aviona. Tim istraživača rekonstruisao je nesreću, smatrajući da se avion srušio tako što je naletio na gusti oblak, nedugo nakon polijetanja sa otoka Sahalin. Da bi izbjegao oblak pilot je vjerovatno letio nisko a kao orijentaciju je koristio rijeku Amur te je, vjerovatno zbog neopreznosti udario u brdo.

Iako novcu nema ni traga, mladim istraživačima je satisfakcija što su pronašli ostatke aviona i riješili misteriju staru 80 godina.

(Klix)