Vijesti 07.11.2015.

Pronađen leš Putinovog bliskog saradnika

ČITANJE: 2 minute
Mikhail Lesin

Donedavni bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina pronađen je mrtav u hotelskoj sobi u Vašingtonu, prenosi BBC. Mihail Lesin (57), nekadašnji ruski ministar informisanja i jedan od pokretača državne televizije Russia Today, u još nejasnim okolnostima umro je u četvrtak, a njegovo tijelo je pronađeno u hotelu Dupont Srkl u petak oko podneva.

Ruski državni mediji navode da je preminuo od srčanog udara, ali BBC navodi da je policija pokrenula istragu o smrti, što doduše ne mora značiti da se okolnosti smrti smatraju sumnjivima.

Lesin je sve donedavno bio na čelu moćnog državnog medijskog konglomerata Gazprom-Media Holding, a sa direktorskog se mjesta povukao iz, kako je naveo, porodičnih razloga.

Prošle godine se našao na udaru kritika američkog senatora Rodžera Vikera koji je tražio pokretanje istrage o načinu na koji je stekao svoje bogatstvo. Činilo mu se nevjerojatnim da je službenik u državnim institucijama ili kompanijama u državnom vlasništvu mogao zgrnuti toliko novca da u Los Angelesu kupi porodičnu vilu vrijednu čak 28 miliona američkih dolara. Senator je u svom zahtjevu izrazio sumnju da su milijuni zapravo potekli od nekoga sa crne liste ljudi koji se nalaze pod američkim sankcijama.

Ruska služba BBC-ja Lesina opisuje kao jednu od najuticajnijih osoba u ruskim medijima i u Rusiji upšteno.

Prošle su ga godine optužili da je pokušao prekinuti intervju s ruskim vođom opozicije Aleksejem Navaljnim, dok se još emitovao na radio stanici čiji je on dioničar. Spomenuti američki senator prozivao ga je da je on lično provodio Putinovu politiku cenzurisanja nezavisnih ruskih medija.

S druge strane, u Rusiji za Lesina imaju samo lijepe riječi. Hvale ga kao čovjeka koji je došao na ideju da Kremlj pokrene RT, svoj odgovor na CNN i slične informativne mreže, koji bi svijetom pronosio vijesti iz ruskog ugla. Vladimir Putin je u izrazima saučešća njegovoj porodici rekao da je Lesin imao ogroman doprinos u stvaranju modernih ruskih medija.

(NN)