Vijesti 10.12.2015.

Pronađena lobanja pripada nestalom borcu iz Čelinca ili Kozarske Dubice?

ČITANJE: 2 minute
vucilovac
Predsjednik Mjesne zajednice Vučilovac LJubiša Ostojić smatra da ljudska lobanja, koja je pronađena u tom selu u distriktu Brčko, pripada jednom od šestorice boraca Vojske Republike Srpske iz Čelinca i Kozarske Dubice, za kojima se i dalje traga.

On je rekao da postoje informacije, da su prilikom pada Vučilovca u decembru 1992. godine u ruke 111. riječke brigade Hrvatske vojske na tom mjestu, gdje je juče pronađena lobanja, nedaleko od pravoslavne crkve, borci Čelinačke brigade VRS pali u zasjedu i da su poginuli.

– Njihova tijela nikada nisu razmijenjena niti pronađena i vjerujem da će ovo biti posmrtni ostaci jednog od tih boraca koji se traže i da njegova porodica može biti spokojna bar nakon 23 godine- rekao je Ostojić.

On nije isključio ni mogućnost da lobanja pripada nekom od pokojnika sa obližnjeg mjesnog groblja.

-Kada smo, nakon potpisivanja Dejtona, prvi put došli u Vučilovac na tom groblju nekoliko grobova bilo je otvoreno, a u jednom su čak nedostajali posmrtni ostaci. Nikada se nije saznalo s kojim ciljem su okupatori našeg sela to uradili-rekao je Ostojić novinarima.

Portparol policije Brčko distrikta Halid Emkić rekao je da su na lice mjesta, koje policijski službenici od juče obezbjeđuju, već izlazili pripadnici Jedinice za istraživanje ratnih zločina i da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima Instituta za traženje nestalih lica BiH, Kancelarije Banjaluka.

Prema nezvaničnim informacijama, do ekshumacije na tom lokalitetu moglo bi doći već iduće sedmice.

Podsjećamo, na ulasku u Vučilovac iz pravca Krepšića, preko puta obnovljene srpske crkve, istražni tim Kancelarije za nestala lica u Banjaluci pronašao je ljudsku lobanju koja bi, očekuje se, trebalo da dovede do identifikacije nekog od srpskih boraca koji su i danas na spisku nestalih, a ubijeni su u napadu združenih snaga tzv. Armije BiH i HVO na ovo selo 12. decembra 92. godine.

 

(Agencije)