Vijesti 13.03.2017.

Pronađene na hiljade opasnih igračaka

ČITANJE: 1 minuta

Kupovina igračaka za djecu mnogima zadaje glavobolju, posebno zbog toga što su domaće tržište preplavile one koje su rizične po zdravlje.

Inspektori u RS su tokom prošle godine zabranili uvoz i prodaju čak 13.586 komada nekvalitetnih igračaka, koje su sadržavale zdravstveno neispravne materijale.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove ističu da su zdravstveni inspektori lani prilikom uvoza pregledali 249 pošiljki dječijih igračaka i na laboratorijsku analizu poslali 162 uzorka.

– Analizama je utvrđeno da igračke u 27 pošiljki nisu bezbjedne za djecu zbog nedozvoljenog sadržaja ftalata i lakog izvlačenja niti i kose. Iz tog razloga inspektori su zabranili uvoz i stavljanje u promet 13.333 komada igračaka koje su bile porijeklom iz Kine – rekla je portparol Uprave Dušanka Makivić.

Ona je istakla da su inspektori u 2016. godini naložili povlačenje sa našeg tržišta 253 komada igračaka, za koje je utvrđeno da nisu bezbjedne.

Banjalučki pedijatar Branislav Lolić ističe da igračke treba kupovati kod provjerenih proizvođača i birati u skladu sa uzrastom djeteta.

– Igračke kod kojih je prisutna veća količina hemikalija od dozvoljene mogu izazvati alergijske reakcije kod djece, jer su ona sklona tome da igračke stavljaju u usta – rekao je Lolić. Dodao ­je da treba voditi računa o mehaničkim oštećenjima na igračkama, koja mogu uzrokovati povrede na tijelu djeteta ili, ukoliko dospiju u usta, mogu uzrokovati gušenje.

Lolić savjetuje roditeljima da cijena nikako ne smije biti osnovni kriterijum za izbor igračke.

(Glas)