Vijesti 19.05.2016.

Pronađeni ostaci aviona EgyptAir, vjeruje se da je u pitanju teroristički napad

ČITANJE: 2 minute

Pretpostavlja se da se radi o dva komada plastike bijele i crvene boje, navode izvori. Predmeti su uočeni u blizini područja gdje je ranije zabilježen signal transpondera, elektronskog uređaja aviona koji emituje signale pomoću kojih se može otkriti lokacija letjelice.

Egipatske vlasti ne isključuju nijedan od mogućih uzroka pada aviona, mada egipatski ministar za civilno vazduhoplovstvo Sherif Fathy smatra da je vjerovatnije u pitanju teroristički napad nego tehnička greška pri padu aviona.

Rukmini Callimachi, novinarka New York Timesa izjavila je kako do sada niko nije preuzeo odgovornost za nesrećeu EgyptAira ili bilo šta drugo što bi moglo ukazivati na teroristički napad. S aerodromskog terminala u Kairu porodice putnika koji su se nalazili u avionu EgyptAira polako odlaze, uznemirene i frustrirane zbog nedostatka informacija, prenosi Guardian.

“Ništa nam nisu rekli. Nemamo nikakvih informacija”, rekao je Mervat Mounir, čija je rodica Samar Ezzeldin bila u avionu kao jedna od sedam članova posade.

Dvadesetsedmogodišnjakinja je radila kao stjuardesa u EgyptAiru dvije godine i nedavno se udala.

Michery el Soheil došao je u zračnu luke u nadi da će dobiti nove informacije o svom rođaku Abdelmohsenu Soheilu, kuvajtskom profesoru ekonomije i ocu dvoje djece, koji je bio na putu za Kairo kako bi prisustvovao trodnevnoj konferenciji.

“Zvali smo ga neposredno prije ukrcavanja na avion i sve je bilo u redu, bio je uzbuđen što dolazi u Kairo. Sada čekamo bilo kakve informacije i pomalo se osjećamo nemoćni. Ipak se molimo za duše svojih porodica. Međutim, da je neko živ, do sada bi ga pronašli”, rekao je Michery opisujući situaciju u sali za čekanje na aerodromu.

Podsjećamo, francusko državno tužilaštvo ranije je saopćilo da je pokrenulo istragu u povodu nestanka aviona kompanije EgyptAir koji je rano jutros pao iznad Mediterana. U saopćenju tužilaštva se navodi da je to tijelo otvorilo istragu u saradnji sa nacionalnom policijom.

(Klix)